Gå direkt till textinnehållet

BBC-ordförande avgår efter Huttons rapport

Gavyn Davies, styrelseordförande i brittiska BBC, meddelade i går att han avgår. Anledningen är den den skarpa kritik som riktats mot bolaget i utredningen efter vapenexperten David Kellys självmord.

Gavyn Davies, styrelseordförande i brittiska BBC, meddelade i går att han avgår. Anledningen är den den skarpa kritik som riktats mot bolaget i utredningen efter vapenexperten David Kellys självmord.

Utredaren, lord Hutton, friar premiärminister Tony Blair från anklagelser om att ha bluffat om Iraks massförstörelsevapen, vilket BBCs reporter Andrew Gilligan hävdade i en radiosändning i maj förra året. Enligt Gilligan hade Blair överdrivit Saddam Husseins möjligheter att snabbt framställa kemiska och biologiska vapen.

Kelly, som utpekades som Gilligans källa, begick i höstas självmord.

Lord Hutton anser inte att Gilligan hade grund för sina påståenden och an anser att BBC inte borde ha låtit reportern få rikta så allvarliga anklagelser i direktsändning, utan att någon ansvarig överordnad fått värdera uppgifterna.

Utredaren riktar också skar kritik mot BBCs höga chefer och styrelse för att de inte tillmötesgick regeringens krav på rättelse och utredde sanningshalten i Gilligans anklagelser.

BBCs avgående styrelseordförande Gavyn Davies konstaterar i ett uttalande att ordföranden i ett bolag som BBC måste ta ett personligt ansvar för att de nyheter det sänder håller är tillförlitliga och opartiska. Licensbetalarna kan inte bibehålla förtroendet för bolaget om de inte har förtroende för dess ledarskap.

Det brittiska journalistförbundet NUJ (National union of journalists) kräver att BBC backar upp sin reporter Andrew Gilligan. NUJs ordförande Jeremy Dear, varnar för att bolaget annars kan komma i konflikt med journalistfacket.

Jeremy Dear försäkrar i The Guardians nätupplaga att NUJ kommer att göra ”vad som är nödvändigt”för att skydda Gilligan och varnade BBC för att sparka eller ge sin reporter disciplinärt straff.

Jeremy Dear säger i The Guardian: ”Varje undersökande journalist som arbetar i allmänhetens tjänst måste känna att han har stöd. Det värsta som kan komma ut ur Hutton-rapporten vore om journalister skulle bli undfallna inför försök från regeringen att manipulera nyhetsagendan.”

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos