Gå direkt till textinnehållet

Baris Kayhan: ”Våra uppväxter var ganska lika”

Baris Kayhan berättar för Journalisten om hur han fick tillgång till Södertäljenätverket – och om attacken på boksigneringen.

I fem år har Baris Kayhan arbetat med den nyutkomna boken Nätverket – Södertäljemaffians uppgång och fall. Det är inte alla som uppskattar hans skildring av nätverkets huvudpersoner. Under en boksignering attackerades han med stinksprej av en okänd person. Nu berättar Baris Kayhan om den omfattande researchen – och reaktionerna från nätverket.

Om vi börjar från början – hur kom det sig att du bestämde dig för att skriva en bok?
– Jag hade följt fallet som reporter när jag var anställd på P4 Radio Stockholm. Jag och en kollega granskade nätverket, vi bevakade rättegångarna och jag var ganska insatt och jag tyckte det var fascinerande – det handlar om en maffia i Sverige. Men det går inte att förstå nätverket utifrån bara nyhetsartiklarna. Det saknades sammanhang, säger Baris Kayhan.

– Det är det boken bidrar med – sammanhangen, helhetsbilden. Folk har fått för sig att det var ett gängkrig mellan olika organisationer som ledde fram till morden på Oasen i Södertälje. Men kärnan i historien är att det handlar om barndomsvänner som glidit ifrån varandra – och om personliga konflikter, inte konflikter mellan organisationer.

Annons Annons

Baris Kayhan har över 600 sidor transkriberade intervjuer med ett stort antal personer i nätverket, med personer ur rättsväsendet och med anhöriga till offren. Den över 50 000 sidor långa förundersökning utgör stommen i berättelsen.

– Ibland undrade jag vad fan jag håller på med. Kommer någon att bry sig? Men att någon idiot faktiskt har tagit sig igenom hela förundersökningen är värt ett Nobelpris i research, säger Baris Kayhan och skrattar.

Men förundersökningen gav inte kött och blod till historien. För att få berättelserna om människorna var han tvungen att komma nära maffiamedlemmar.

Hur lyckades du få tillgång till personerna?
– Jag hade en naturlig ingång genom att jag var bekant med ledarens kusin. Jag har hängt i deras miljöer och vi har gemensamma vänner. Sedan var våra uppväxter ganska lika. Vi hade liknande erfarenheter från ungdomsåren och det gjorde att det fanns en större tillit. Vi förstod varandra, helt enkelt. Går man in i det här med misstänksamhet eller rädsla så märker de det.

På vilket sätt var era uppväxter lika?
– Jag hade också en stökig uppväxt, blev utslängd från skolan två gånger och placerades i en specialskola. Jag begick brott och dömdes för utpressning och hot i tonåren, det är samma sorts brottslighet som de centrala personerna i nätverket senare dömdes för i det stora Södertäljemålet. Det var inte så stora skillnader mellan oss i tonåren, fast jag växte upp i Flemingsberg och de i Södertälje. Jag lyckades ta mig ur det och har vänt det till något positivt. Jag är helt säker på att min bakgrund har gett mig tillgång till personer och berättelser som är stängda för andra.

På fredagseftermiddagen den 27 oktober befann sig Baris Kayhan på Akademibokhandeln i Södertälje för att signera böcker när en okänd man kom fram till bordet och attackerade honom med stinksprej, med följd att panik utbröt i affären. Det var en symbolisk handling som representerade något långt värre än bara den fysiska attacken – ett hot, konstaterade bokförlaget Norstedts som polisanmälde händelsen.

– Det var respektlöst. Jag tror att den som gjorde det här inte fattade fullt ut vad det betydde. Jag tar gärna en dialog med dem som inte gillar boken, säger Baris Kayhan.

Ann Törnkvist som också skrivit en bok om nätverket blev hotad av nätverkets ledare Bernard Khouri inifrån Kumlabunkern. Har du mottagit hot eller påtryckningar?
– Nej, inget utöver attacken på bokhandeln. Sedan finns det känsliga delar i boken, personliga uppgifter som vissa inte gillar att de blir kända. Det har de sagt till mig, men jag skulle inte kalla det för påtryckningar, utan önskemål. Men jag vet att Bernard Khouri inte har läst boken än. Jag räknar med att det kommer ett långt brev från honom så småningom.

Fler avsnitt
Fler videos