Gå direkt till textinnehållet

Bara tre journalister vid Lärarförbundets tidningar följer med till contentbyrån

Efter den så kallade ”kompetensinventeringen” som journalisterna vid Lärarförbundets sju medlemstidningar tvingats göra står det nu klart. Endast tre av 28 fast anställda journalister följer med till byrån. ”Jag tror de flesta är väldigt sorgsna och arga idag för att det blev som det blev. Det är väldigt onödigt, det hade inte behövt bli så här”, säger Niklas Arevik, klubbordförande.

Journalisten har tidigare berättat om de intervjuer, eller kompetensinventering, som skulle avgöra hur många medarbetare som behövs efter att Make Your Mark har tagit över tidningsproduktionen. ”Det känns som att söka sitt jobb igen” sa journalistklubbens ordförande då.

Nu står det klart att endast tre av 28 fast anställda journalister har valt att följa med.

– Vi ville inte gå över, säger Niklas Arevik, journalistklubbens ordförande, som själv valt att tacka nej.

Arevik berättar att journalisterna varken under intervjuerna, eller de uppföljande samtal som har varit efteråt, har kunnat fått några som helst garantier av byrån.  

– Det enda byrån har kunnat lova i kommunikationen med oss är att det inte finns några garantier alls egentligen. De flesta av oss har inte tyckt att det var lockande. Vi har inte vetat om vi har ett jobb att gå till, och i kombination med all den osäkerhet kring den oberoende journalistiken så valde vi det här. Det här hade Lärarförbundet kunnat förhinda genom att ställa krav på leverantören, säger han.

Hur skulle du beskriva stämningen bland er nu?
– Det är en oerhört sorgsen stämning. Det är en makalös kompetensdränering, det handlar ändå om Sveriges främsta skoljournalister som är nominerade i fem klasser i Fackförbundspressens journalistpriser bara i år. Jag tror de flesta är både sorgsna och arga idag för att det blev som det blev. Det är väldigt onödigt, det hade inte behövt bli så här.

Vad händer nu?
– Av en slump så hade vi bokat in vårt årsmöte med SJF-klubben idag och när det nyss avslutades så blev det ju sista årsmötet någonsin, vilket var sorgligt. Så vi jobbar på in i det sista nästa vecka och sen är vi helt enkelt uppsagda från den 1 april och arbetsbefriade under uppsägningstiden.

Vad händer för egen del?
– Jag har inte haft så mycket tid att fundera på det, men det blir att börja söka jobb i alla fall.

Make Your Marks vd Jonas Terning har tidigare sagt att lagd utgivningsplan ligger och ingenting är förändrat kring den. Journalisten söker Jonas Terning och Lärarförbundet.

Fler avsnitt
Fler videos