Gå direkt till textinnehållet

Bara en i förbundsstyrelsen röstade nej

En ledamot röstade nej till överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. ”Jag kan inte stå bakom beslutet”, säger Anders Forsström.

När de elva ledamöterna i Journalistförbundets styrelse röstade om överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv var det en som sade nej: Anders Forsström, som också är ordförande i journalistklubben på Dagens Nyheter.

– Las-verktyget är en central fråga för facken. Jag skulle tro att närmare 80 procent av journalistkåren på tidningsredaktionerna avslutar sitt arbetsliv med olika typer av uppgörelser. En minoritet arbetar till de är 65 eller 67. Villkoren i uppgörelserna blir bättre med starkt Las. Många är medlemmar i facket för att facket har makt, inte bara inflytande. Över tid kanske DN-klubben har förhandlat bort cirka 500 tjänster, inga tjänster är eviga. De flesta av neddragningarna har kunnat hanteras bättre tack vare Las. Företrädesvis äldre har slutat frivilligt med acceptabla villkor. Yngre och nyanställda har kunnat vara kvar, säger Anders Forsström.

– Försvagas Las blir de enskilda medlemmarna och facket svagare och arbetsplatsen skadas. Jag är orolig för att medlemmar kommer att få ett sämre avslut på yrkeslivet med den här överenskommelsen. Därför röstade jag nej.

Annons Annons

Men är inte förslagen i Las-utredningen sämre än överenskommelsen?
– Journalistförbundets ja till arbetsgivarnas minst dåliga förslag är defensivt. Jag tror aldrig att regeringens proposition blir en kopia av utredningen. Det har aldrig skett förut på arbetsmarknaden. Man kan inte heller förhandla under ett politiskt hot. Typ, ta det här annars blir det ännu värre.

Du har inte reserverat dig mot beslutet, varför inte?
– Jag såg ingen nytta med det. Jag förstår också motiven till att rösta ja. Precis som jag har stor förståelse för de som protesterar nu.
 

Fakta

Journalistförbundets styrelse

Förbundsstyrelsen valdes på Journalistkongressen 2018. Jonas Nordling, som då omvaldes till förbundsordförande, valde att sluta förra året och vice ordförande Ulrika Hyllert inträdde som ny ordförande. Styrelsen valde Tomas Backlund som ny vice ordförande. Styrelsen består av:

Ulrika Hyllert, Sveriges Radio, ordförande
Tomas Backlund, Östersunds-Posten, vice ordförande
Katarina Bjärvall, frilans, ledamot
Anna Roos, Schibsted Media, ledamot
Anders Forsström, Dagens Nyheter, ledamot
Elisabeth Hedman, Norrbottens Media, ledamot
Ann Johansson, TV4, ledamot
Jens Krey, Dagens Medicin, ledamot
Gert Lundstedt, frilans, ledmot
Gabriella Mohoff, Göteborgs-Posten, ledamot
Hanna Nyberg, Sveriges Television, ledamot

Fler avsnitt
Fler videos