Gå direkt till textinnehållet

Bahnhof startar radiostation – ska bryta igenom den ryska censuren

Den svenska internetleverantören Bahnhof rekryterar medarbetare från SRs ryska avdelning för att sända radio på kortvågsfrekvens mot Ryssland.

Internetoperatören Bahnhof tänker starta ett ryskspråkigt nyhetsprogram som berättar om kriget i Ukraina för en bred publik i Ryssland, för att bryta igenom den ryska censuren. Radiostationen kommer att heta Nord Stream 3.

För SR berättar Bahnhofs vd Jon Karlung att redaktionen ska bestå av tidigare medarbetare från SRs ryska avdelning på Radio Sweden, och att redaktionen ska vara oberoende.

Sveriges Radio lade ned sina sändningar på ryska för tolv år sedan. Efter Rysslands invasion av Ukraina har krav riktats mot SR att återuppta sändningarna, men SR uppger att har man inte har kapacitet eller resurser för det.

Bahnhof kommer att sända från sitt datacenter i en bunker under Vita bergen i Stockholm. På toppen av berget har Bahnhof en 15 meter hög radiomast från andra världskriget. Med hjälp av den kommer man att nå stora delar av Ryssland, uppger Jon Karlung, som uppmanar personer med egna radiosändare att bidra med ytterligare förstärkning.

Fler videos
Fler avsnitt