Gå direkt till textinnehållet

Åtalas för hot mot ABs ledarskribent

En 41-årig man ställdes igår inför rätta efter ett mejl där han hotat Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg till döden.

Mejlet skickades till Anders Lindberg i september förra året, efter att ha läst en text om moskéer som Lindberg skrivit. Mannen skriver bland annat att Lindberg är en måltavla, nämner Lindbergs adress och att "det är märkligt att ingen släckt ditt usla liv redan".

Aftonbladet skriver i dag att det var tidningens IT-avdelning som spårade mannens ip-adress, trots att denne använt en anonymiseringstjänst.

Mannen har erkänt att han skrivit mejlet men håller inte med om att det kan tolkas som ett hot. I rätten igår sa han att han "druckit alkohol och skrev mejlet i affekt", enligt Aftonbladet.

Annons Annons

Åklagare Agneta Klinga har yrkat på villkorligt fängelse och böter. Dom meddelas 17 april.

Anders Lindberg skriver själv om det inträffade, under rubriken "Pappa, det är vakter som vaktar vårt hus". På Aftonbladets ledarsida i dag skriver Karin Pettersson att polisen måste "prioritera hot mot politiker och journalister, och det är regeringens ansvar att se till att så sker. Säpo måste inse att hot mot yttrandefriheten är en större fråga än att utreda en enskild persons skyddsbehov."

Fler avsnitt
Fler videos