Gå direkt till textinnehållet
Foto: skärmavbildning från Facebook

Årets bild-juryn: Motiveringen kunde varit mer nyanserad

Igår kväll sändes en hearing med Årets bild-juryn på Facebook. Juryn tillstod att den kritiserade motiveringen till Årets bild kunde ha varit mer nyanserad.

Juryn för Årets bild sände under gårdagen en hearing på Facebook där man kunde ställa frågor till juryn om priset generellt och där juryn berättade om juryarbetet och hur urvalet av pristagarna gått till. Bland annat berättade juryn att den varit medveten om att valet av bild (ett foto på en israelisk soldat och hans mamma) till Årets bild skulle kunna väcka debatt, men att man ansåg att om man valt bort bilden av det skälet hade man inte gjort sitt jobb.

Juryn berättade också vilka kriterier den har att hålla sig till när en motivering ska formuleras – den är till för att läsas upp av konferencieren under galan och får därför inte vara för lång och inte heller genom sin formulering direkt avslöja vinnaren.

Juryns motivering till valet av Årets bild var: ”Omtanken och kärleken till våra barn tar aldrig slut. Det visar Årets Bild på vackraste sätt. Den är tyst, den är öm, den är universell.”

Annons Annons

Just formuleringen av motiveringen har varit föremål för kritik, även från pristagaren själv. En av tittarfrågorna till juryn under hearingen löd: Vad borde ha adderats till motiveringen?

Juryledamoten Mads Greve tillstod att den kunde ha varit mer nyanserad och ”differentierad”, och fick medhåll av andra i juryn.

Fotnot: Här finns videoupptagningen av hearingen. 

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos