Gå direkt till textinnehållet

Arbetsmiljön på Kollega allt sämre

Arbetsmiljön på facktidningen Kollega blir allt sämre. Vittnesmål beskriver hur kanslichefen Hanna Brandt González och chefredaktören Naljen Ståhlström vill förhindra att personalen uttalar sig i medier efter Journalistens tidigare artikel. Samtidigt har chefredaktören nu gett ett deltids-frilanskontrakt till kanslichefens svåger vilket rör upp nya känslor.

Journalisten kunde i maj berätta om den krisande arbetsmiljön på tidningen Kollega, som är Unionens facktidning. Nästan en tredjedel av redaktionen var då sjukskriven, tjänstledig eller hade slutat sedan den nya chefredaktören Naljen Ståhlström börjat. Källor beskrev hur tunnhåriga män retuscherades i tidningen medan invandrarkillar inte ”passar på bild” sedan nya chefredaktören tagit över.

Nu beskriver en annan källa hur Hanna Brandt González, efter Journalistens förra artikel, varit kritisk till att personal uttalat sig i Journalisten. ”Här på Unionen uttalar vi oss inte i medier, vi sköter det internt”, ska hon ha sagt vid ett krismöte. Även Naljen Ståhlström ska ha uttalat sig kritiskt till att redaktionen pratar med medier.

– De vill helt klart sätta munkavle på oss, säger källan.

Annons Annons

– Man kallar det inte munkavle. Men i praktiken blir det så då alla är rädda. Klart man känner sig hotad när det är med personer från HR på de här krismötena. Alla inser att den som uttalar sig i medier i framtiden kan bli föremål för en diskussion som handlar om illojalitet mot företaget. Det är svårt att tolka på annat sätt, säger en annan person.

Enligt uppgifter ska förbundsstyrelsen även ha kallat till ett möte där kanslichefen ska ha sagt till sin styrelse att det inte funnits några indikationer på att det är dålig stämning på Kollega. Detta trots att det finns ifyllda hälsorapporter som klart och tydligt visar motsatsen.

Nu har Naljen Ståhlström anställt kanslichefen Hanna Brandt González svåger på ett frilanskontrakt på 40 procent. Det här är den senaste källan till oro på redaktionen.

– Här är det ju så att man ibland ska granska förbundet och även om man inte gör det i varje artikel så skriver man i förbundets självständiga tidning, det blir inte trovärdigt mot läsarna, säger en källa.

Naljen Ståhlström vill inte svara på några frågor över telefon.

– Du får mejla dina frågor, jag sitter upptagen. Tack, hej, säger hon kort.

Jag mejlar Ståhlström som menar att ledningen inte tystar några medarbetare. Hon skriver också att det är tråkigt om vissa upplever arbetsmiljön som dålig.

”Alla enheter på Unionen arbetar systematiskt med arbetsmiljön. Vi sätter ingen munkavle på medarbetare”, skriver Naljen Ståhlström.

När det gäller arbetsmiljön har man också vidtagit åtgärder menar hon.

”När jag kom in som ny chef gjorde jag en del förändringar i vårt arbetssätt och vår organisation.

Därför har vi jobbat med grupparbeten, föreläsningar, kompetensutveckling och andra forum för att diskutera vår arbetsmiljö. Vi kommer även att jobba med en organisationskonsult som har stor erfarenhet av förändringsarbete”, skriver hon.

Jag frågar henne om kanslichefens svåger, och hur det rimmar med Kollegas granskande uppdrag att det är högsta chefens släkting som kan komma att granska förbundet?

”Den reportern arbetar externt och har ingen insyn i redaktionens arbete och deltar inte i eventuella granskningar av förbundets verksamhet. Han bidrar i huvudsak med ledarskapsreportage till tidningen Chef & Karriär. Hans släktskap innebär naturligtvis att han inte är aktuell för en anställning på redaktionen”, skriver hon.

Kanslichefen Hanna Brandt Gon­zález går dock med på en telefonintervju. Hon kände till att det var aktuellt att anställa svågern.

– Av en tillfällighet fick jag veta att det pågick samtal mellan honom och Naljen och då informerade jag Naljen om att det var min svåger, för att jag ville att hon skulle veta om det, säger Brandt González.

Kanslichefen menar att varken hon eller Naljen Ståhlström försöker tysta sin personal.

– Nej, jag sätter inga munkavlar på medarbetare. Det är viktigt att vi har högt i tak och ett öppet samtal internt, säger hon.

Så om några menar att det kommer repressalier om man uttalar sig i medier då har de fel?
– Jag skulle aldrig sätta munkavle på mina medarbetare.

Exempelvis berättar man att det är HR-personer med på de här mötena. Det uppfattas som att man kan bli ett HR-ärende om man uttalar sig i medier, vilket kan leda till uppsägning om det kallas illojalitet mot företaget.
– I det utvecklingsarbete vi gör för att förbättra arbetsmiljön så deltar HR självklart på olika sätt. Det är en arbetsuppgift för vår HR-sektion att delta aktivt. Det ska aldrig uppfattas som någon form av hot.  

Men vad känner du när jag beskriver att man upplever att arbetsmiljön blir allt sämre?
– Jag är bekymrad om medarbetare inte upplever arbetsmiljön på ett bra sätt. Det är viktigt att vi har det och det är viktigt att Unionen är ett föredöme.

Har ni fortsatt förtroende för chefredaktören? Hon är chef över en avdelning som uppenbart inte mår bra?
– Jag har förtroende för Naljens ledarskap och vi är väldigt nöjda med den utveckling Kollega gör, säger Brandt González.

Fler avsnitt
Fler videos