Gå direkt till textinnehållet

Apropå giftiga muffins…

Varning för giftiga muffins löd en rubrik i Expressen den 5 oktober. Medier över hela landet hängde på och avslöjade att muffins från Spanien innehåller så höga halter av ett giftigt lösningsmedel att de är otjänliga som livsmedel

Varning för giftiga muffins löd en rubrik i Expressen den 5 oktober. Medier över hela landet hängde på och avslöjade att muffins från Spanien innehåller så höga halter av ett giftigt lösningsmedel att de är otjänliga som livsmedel.

Det rörde sig om ett gift som kunde påverka blodbildningen hos barn och orsaka nervstörningar. Källa till en stor del av uppgifterna verkar ha varit en miljöinspektör i Skåne. Gränsvärdet för det aktuella ämnet, propylenglykol, är 1 gram/kilo bröd. I muffinspartiet hade uppmätts så mycket som 17 gram/kilo bröd. Saken var alarmerande och hela pallar med bakverk kastades.

Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livsmedelsverket, berättar att propylenglykol är en smakbärare som kan liknas vid alkohol. Den som fått i sig ämnet kan uppleva yrsel och sluddra.

Annons Annons

Men det finns ett aber. För att en vuxen människa ska kunna känna någon effekt måste han eller hon konsumera minst 100 gram propylenglykol. Effekten är snabbt övergående och ämnet lagras inte i kroppen.

– Någon oro för att äta muffins behöver man inte känna, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

Men det har talats om nervstörningar och problem med blodbildningen?

– Det var nog några förflugna ord från den som sa det. Det är fullständigt omöjligt att propylenglykol skulle ge sådana skador via livsmedel.

För att en vuxen ska känna några effekter av ämnet från de muffins där de allra högsta halterna uppmätts krävs att man sätter i sig runt 230-250 stycken vid ett och samma tillfälle.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos