Gå direkt till textinnehållet

Anställda på nedlagda TV4 Stockholm: Vi känner oss svikna

Anställda som tidigare jobbat på TV4 Stockholm är upprörda och arga. De trodde att de skulle få likvärdiga tjänster då deras kanal slogs ihop med moderbolaget. Men så har inte blivit fallet. Vissa kallar de erbjudanden de fått för provocerande.

Anställda som tidigare jobbat på TV4 Stockholm är upprörda och arga. De trodde att de skulle få likvärdiga tjänster då deras kanal slogs ihop med moderbolaget. Men så har inte blivit fallet. Vissa kallar de erbjudanden de fått för provocerande.

När de anställda på TV4 Stockholm fick beskedet att kanalen skulle försvinna som självständigt bolag och slås ihop med TV4 fick reportrarna först besked om att de skulle fortsätta att göra Stockholmsnyheter som vanligt, men tillhöra den nya stora aktualitetsavdelningen. Men så blev inte fallet.

När Stockholmsnyheterna för första gången sändes av TV4 i går såg det ut som vanligt, med samma programledare. Det var dock få från den gamla redaktionen på TV4 Stockholm som hade gjort inslagen.

Anställda på gamla TV4 Stockholm känner sig undanskuffade. De har blivit erbjudna tjänster som de anser inte tar tillvara deras kunskaper om Stockholm eller deras kompetens som redaktörer och TV-reportrar. Någon har fått erbjudande att vara assistent till tittarombudsmannen, en annan som webbredaktör, en tredje som sändningsproducent.

– Det är erbjudanden vi uppfattar som provocerande. Ledningen är inte intresserad av att ta reda på vad folk har för kvalifikationer. Det känns som man är svartlistad för att man har jobbat på TV4 Stockholm, säger en anställd på TV4 Stockholm.

Vill vara anonyma

Alla som Journalisten talat med vill vara anonyma. De är oroliga för konsekvenserna om de offentligt går ut och kritiserar kanalens ledning, eftersom de fortfarande är anställda.

Cicci Renström Suurna, journalistklubbens ordförande på TV4, har förståelse för att många tycker att de fått erbjudanden som de är överkvalificerade för. Hon tycker ändå att de ska tacka ja, eftersom det inom företaget kan öppna sig nya tjänster. Det viktigaste för klubben är att ingen blir uppsagd.

– Vi kunde inte agera på något annat sätt, för då hade vi hamnat i en diskussion om kompetens och börjat jämföra medarbetare med varandra. Arbetsgivaren skulle gärna vilja ha en kompetensdiskussion och plocka russinen ur kakan, säger Cicci Renström Suurna och påpekar att förhandlingarna ännu inte är klara.

Fyra av dem som jobbade på TV4 Stockholm har ännu inte fått några erbjudanden om nya tjänster. Det som upprört många är att TV4 Nyheterna anställt vikarier utifrån som ska göra Stockholmsnyheter, samtidigt som fyra reportrar från TV4 Stockholm ännu inte har fått några erbjudanden om nya tjänster.

Många sjukskrivna

Den gamla redaktionen på TV4 Stockholm känner sig sviken, de har förlorat självförtroendet och börjat undra vad det är för fel på dem när deras kunskaper inte uppskattas. Flera har varit sjukskrivna eftersom de mått så dåligt.

Några anställda ville ha ett samtal med TV4s VD Jan Scherman och berätta hur illa de kände sig behandlade. Han meddelade dock via sin sekreterare att han inte ville träffa dem med hänvisning till att förhandlingar pågår.

Även Journalisten har fått beskedet att TV4 inte vill ge några kommentarer med hänvisning till att det pågår fackliga förhandlingar.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos