Allt fler stängda dörrar i rätten
Hemlighetsmakeriet i rättsskipningen har ökat. Det hävdar rättsreportrarna i Malmö, i en protest mot att allt fler häktningsförhandlingar sker inför stängda dörrar.
Hemlighetsmakeriet i rättsskipningen har ökat. Det hävdar rättsreportrarna i Malmö, i en protest mot att allt fler häktningsförhandlingar sker inför stängda dörrar.
Åtta rättsreportrar, från bland annat TT, Kvällsposten och Sydsvenskan, skickade i fredags ett brev till hovrättspresident Bo Bromée, lagman Ulf Arrfelt och överåklagare Sven-Erik Alhem. I brevet uttrycker de en stark oro över ”tendensen att alltmer av rättsskipningen pågår i det fördolda och bakom stängda dörrar.”
Rättsreportrarna anser att ”den grundläggande demokratiska principen om offentlig rättstillämpning riskerar att urholkas”.
Hälften av förhandlingarna i Malmö bakom stängda dörrar
Bakgrunden är att så många som hälften av häktningsförhandlingarna i Malmö tingsrätt hittills i år skett bakom stängda dörrar.
–Utvecklingen mot allt fler slutna förhandlingar har varit tydlig de senaste åren. Fortsätter det på samma sätt riskerar stängda dörrar att bli regel i stället för undantag, säger frilansen Pelle Tagesson, en av undertecknarna.
En annan sak som påpekas i brevet är användandet av ”yppandeförbud” som gör att även uppenbart harmlösa uppgifter beläggs med sekretess. Som exempel på den nya slutenheten ges ett mål förra veckan där åhörarna inte ens fick tillträde till rättegångens inledning.
Reportrarna efterlyser istället en aktiv sekretessprövning där varje del av rättsprocessen prövas med sikte på att så stora delar som möjligt ska kunna vara offentliga.
Överåklagare håller med om kritiken
Överåklagare Sven-Erik Alhem tycker att reportrarnas initiativ är bra och välkomnar en öppen diskussion av problemet.
– Jag håller med om att det är ett problem. Det finns fog för en diskussion, det är något jag själv reflekterat över.
Alhem medger att det finns fördelar med sekretessen, av utredningstekniska skäl.
– Så mycket tystnad som möjligt ger ofta det bästa utredningsresultatet. Men samtidigt har jag stor förståelse för behovet av insyn, av allmänhetens intresse. Jag har i många år drivit linjen att man ska ha förhållandevis stor insyn för medierna och har också drivit på en formulering i vår verksamhetsplan om ett positivt förhållningssätt till medierna.
mj@sjf.se