AI ska upptäcka när falska nyheter sprids

15 oktober, 2020

Små justeringar kan räcka för att hela betydelsen med ett citat eller en sanningsenlig bild kan förvandlas till falsk propaganda. Nu ska forskare titta på hur artificiell intelligens kan analysera falska nyheter och extremistinlägg.

Med hjälp av modern AI-teknik ska forskare vid Örebro Universitet, tillsammans med ett internationellt team, gå igenom stora mängder med inlägg som sprids över nätet och se hur de förändras och förvrids.

Målet är framförallt att hitta nya metoder att upptäcka och spåra hur extrem retorik och falska nyheter uppstår, sprids och förändras, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

– Den stora frågan är hur vi ska förstå och spåra de strategier som ligger bakom att viss retorik dyker upp i det offentliga samtalet och hur budskapen sedan muterar och sprids vidare, säger Mehul Bhatt, professor i datavetenskap vid Örebro universitet i en kommentar.

Projektet tittar framförallt på det som kallas multimodal retorik. Det betyder att hela framställningen granskas. Istället för att enbart fokusera på text eller bild enskilt, tittar forskarna på hur de samverkar eller framställs av personer i en video.

Den första delen av projektet pågår i ett drygt år. Under den tiden räknar forskarna med att utveckla en första modell och metoder för hur AI ska kunna gå igenom stora datamängder för att upptäcka och analysera mönster i de nyheter som sprids.

– Tanken är inte att tekniken ska svara på frågan vad som är bra och vad som är dåligt. AI kommer att göra en detaljerad analys av vad som har hänt och den kan användas av någon som har näsa för fenomenet eller problemet. Det blir ett sätt att få en väl underbyggd, evidensbaserad analys av mediet för att kunna skapa sig en åsikt om vad som händer och vad som är bra och dåligt med det, säger Mehul Bhatt.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies