ABC-protest mot SVT-ledningen
Personalen på ABC, Sveriges Televisions lokala nyheter i Stockholm, protesterar mot SVT-ledningens beslut att säga upp två fast anställda journalister på grund av arbetsbrist för att sedan direkt återanställa dem. Nu som vikarier.
Personalen på ABC, Sveriges Televisions lokala nyheter i Stockholm, protesterar mot SVT-ledningens beslut att säga upp två fast anställda journalister på grund av arbetsbrist för att sedan direkt återanställa dem. Nu som vikarier.
ABC-medarbetarna som slutar ersätts med vikarier från nyhetsdesken.
– Det är en absurd situation, säger Colette van Luik, som på onsdag gör sin sista arbetsdag på ABC.
Hon har tidigare jobbat på riks-TV4 och TV4 Stockholm.
– Här tyckte de att min bakgrund som lokalreporter och min erfarenhet av att vara programledare var perfekt. Det tog inte lång tid innan jag blev fast anställd. Det ligger mig i fatet nu eftersom jag inte har så lång LAS-tid.
Jan Axelsson, chef för Nyheter och samhälle, NoS, hänvisar till att det finns en övertalighet på avdelningen och att man måste minska på personal.
– Det stämmer i och för sig att det inte finns någon lokal övertalighet på ABC, men Stockholm som helhet räknas som en turordningskrets och då måste de sist anställda gå först om man ska följa lagen.
Enligt Jan Axelsson hade SVT-ledningen varit intresserad av en annan lösning som varit bättre anpassad till verksamheten.
– Enda möjligheten hade varit om vi kunnat komma överens med facket om undantag från turordningsreglerna. Det har vi inte Och då återstår bara att följa lagen till punkt och pricka.
Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén anser att det verkliga problemet ligger i att det är arbetsgivaren som har privilegiet att ensam definiera när det råder arbetsbrist.
– ”Arbetsbrist” har inget med brist på arbete att göra. SVT vill inte ha fast anställda. Man skyller på kravet på företaget att ha mer extern medverkan, men då blåser man politiker och allmänhet eftersom man använder vikarierna till vanligt, reguljärt journalistiskt arbete.
Agneta Lindblom Hulthén är upprörd över att SVTs ledning inte vill ta en öppen debatt om frågan.
– Det är ett cyniskt utnyttjande av människor. Arbetsgivarna hänvisar till arbetsbrist för att spara pengar, maximera vinst eller utöva makt mot vikarier och projektanställda.
Christoffer Wendick, den andre som tvingas lämna sin fasta anställning på ABC är kluven.
– Jag får fortsätta att jobba på inrikesredaktionen och det är inget dåligt jobb. Men jag tycker det är konstigt att bli av med en stor del av min trygghet när SVT uppenbarligen har behov av vikarier. Om det inte funnits jobb hade jag förstått. Men nu hänvisar man till arbetsbrist. Den dagen det är verklig arbetsbrist har jag inga problem med att lämna min tjänst.
Colette van Luiks och Christoffer Wendicks kolleger på ABC har protesterat mot hur deras medarbetare behandlas.
– Båda vill jobba här. Varför ska vi ta in andra när vi har två bra medarbetare, säger programledaren Peter Salander. Jag förstår inte. Jan Axelsson säger att SVT kommer att ha behov av dem under överskådlig tid och oddsen att de ska återanställas inom tre år är ganska goda. Just det gör det så skruvat.
Colette van Luik är trots situationen glad över stödet från arbetskamraternas på ABC.
– De har ställt upp och slagits som djur för oss, säger hon. Men det känns inte som vi når fram till ledningen. De tjatar om att SVT behöver dra ner på personal, men de behöver ju folk när de dagen efter vi slutat anställer oss som vikarier. De vill hellre ha en drös vikarier som de kan behandla som de vill.
hl@journalisten.se