Gå direkt till textinnehållet

ABC-journalister strejkar i Australien och demonstrerar i Spanien

På tisdag strejkar journalisterna på tv-kanalen ABC för bättre villkor. I Spanien har journalister av samma skäl gått ut på gatorna.

ABC-journalisterna kallar strejken på tisdag, som ska pågå i 40 minuter, för ett första steg för bättre villkor, Strejken är tajmad så att det ska bli svårt att bevaka Reserve Bank Australias (RBA) viktiga styrelsemöte den 7 mars, skriver The Guardian. Om journalsiterna inte erbjuds bättre villkor kommer nästa steg bli en 24 timmar lång strejk.

Även i Spanien är det upprört kring journalisternas arbetsvillkor. Ett antal spanska journalistorganisationer samlade i veckan medlemmar för en demonstration med krav på bättre löner och villkor. Europeiska journalistfederationen (EFJ) uttrycker sitt stöd för demonstrationen som kommer efter över ett decennium av stillastående löner och i vissa fall lönesänkningar på spanska redaktioner.

Också på brittiska BBC hotar strejk, rapporterar SR. Det handlar om journalister på ett antal lokalradiokanaler som har varslat om strejk, som kan ske när budgeten presenteras i England.

Annons Annons

I höstas meddelade BBC att stora besparingar väntar där stationernas program kommer att samköras.

Fler avsnitt
Fler videos