Gå direkt till textinnehållet

79 chefredaktörer kräver att SVT begränsas på nätet

SVTs fokus på textnyheter underminerar dagspressens digitala läsaraffär, skriver 79 chefredaktörer, och kräver att den kommande public service-utredningen går till botten med frågan. En svår fråga, säger kulturminister Parisa Liljestrand till Journalisten.

Inom ett par veckor ska kulturdepartementet lägga fram direktiven till den public service-utredning som med början nästa kvartal ska se över villkoren för public service-bolagens sändningstillstånd för den rekordlånga perioden 2026-2033.

I onsdags gick Tidningsutgivarna ut och kritiserade SVT för att publicera för mycket textbaserade nyheter på sin sajt, som Kulturnyheterna rapporterat. Enligt en undersökning TU gjort bland det senaste årets publiceringar på svt.se saknar var tredje artikel video, och består av enbart text.

Idag skriver 79 svenska chefredaktörer i en debattartikel på Altinget att SVTs digitala textsatsning eroderar dagspressen möjlighet att bygga en digital läsaraffär. De hänvisar också till en undersökning från Kantar Sifo som visar att 19 procent av de som valt att avsluta sin prenumeration på en digital dagstidning gjort det just på grund av SVTs digitala erbjudande.

Annons Annons

Publicisterna uppmanar kulturminister Parisa Liljestrand (M) att vara ”mycket tydlig” i direktiven till public service-utredningen, som måste “gå till botten med hur textanvändningen i public service-bolagens onlinejournalistik ska begränsas”.

Parisa Liljestrand sade till Journalisten under en intervju på torsdagen att hon är medveten om Tidningsutgivarnas krav:

– Jag har noterat frågan och vet att det är en svår fråga. Redan idag, ska man komma ihåg, finns begränsningar i public services tillstånd. Huruvida de behöver stärkas ytterligare kommer jag att återkomma till ganska snart i direktiven till public service-utredningen, säger kulturministern.

Fler avsnitt
Fler videos