Gå direkt till textinnehållet

200 tidningar ska dela på 150 miljoner i coronastöd

I princip hela den svenska tryckta dagspressen har sökt extrastödet – utom Dagens Nyheter.

På måndagen avslutades ansökningsomgången för ett tillfälligt stöd som lämnas till tryckta tidningar för intäktsbortfall under perioden april till juni i år. 150 miljoner ska fördelas av Myndigheten för press, radio och tv (MPRT), utifrån de sökandes tryckta upplaga.

Stödet är tillfälligt och lämnas med anledning av det intäktsbortfall som tryckta tidningar drabbats av på grund av coronakrisen.

I listan av sökande återfinns i princip hela den tryckta svenska dagspressen, från Aftonbladet till Östgötatidningen. Många gratistidningar, varav flera med stora totalutdelade upplagor, har sökt stöd. Bland dem Mitt i-tidningarna och Direktpress i Stockholm. Totalt har det inkommit 221 ansökningar till myndigheten.

Av storstadstidningarna är det bara Dagens Nyheter som inte har ansökt om stöd.

”Vår verksamhet går mycket bra och vi bedömer att stödet inte är avsett för tidningar i vår situation, även om vi formellt uppfyller kriterierna”, säger DNs chefredaktör Peter Wolodarski till Dagens Nyheter.

– Nyhetsmedierna har drabbats hårt av pandemin som påskyndat branschens tapp av annonsintäkter. Stödet kommer att göra stor skillnad för många tidningar. Vi jobbar för högtryck för att hantera ansökningarna så fort som möjligt, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör vid MPRT, i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos