Ledare

Helena Giertta Chefredaktör
skicka e-post rss

Vi får inte falla i fällan

2 mars, 2022

Nedanstående ledare skrevs innan Ryssland attackerade Ukraina. Just nu känner jag bara sorg och ilska över kriget. Det fria ordet har steg för steg avvecklats i Ryssland. Varje avsteg från Putins linje har slagits ner, de som tycker annorlunda har fänglats. Nu ser vi resultatet. Ingen har kunnat sätta stopp för detta galna krig. Men vi måste fortsätta vara uppmärksamma på det som Ryssland dessutom gör: skapar desinformation föra att skapa instabilitet i länder i sin närhet.

Här följer den ledare som just publicerats i vårt magasin:
 

Vi går in i ett valår som ser ut att bli tuffare och kanske fulare än vad vi sett tidigare.

Att utländsk makt kan komma att försöka påverka Sverige verkar uppenbart. Hur det kommer att gå till vet vi inte, men desinformation kommer att vara en del av påverkansförsöken.

Men varför skulle Ryssland, Kina eller något annat land vara intresserat av att angripa Sverige med påverkanskampanjer? Enligt flera forskare handlar det först och främst om destabilisering, att urholka vår demokrati och vårt samhälle.

För Putin är ett land där olika röster gör sig hörda ett svagt land. Men vi som bor i en demokrati vet ju att många röster gör oss starkare. Jag hade förmånen att få gå veckokursen ”Hur främmande makt kan påverka valet” i mitten av februari. Per Enerud var en av föreläsarna och han menade att demokratin bygger på ifrågasättandet, den gnälliga medborgaren. ”Myten säger att enighet är styrka, men historien visar att det är fel.”

Desinformatörer använder ofta ett uns av sanning och förvränger sedan verkligheten så att den passar narrativet, alltså den berättelse man vill sälja in till den grupp man riktar in sig på.

Det dominerande narrativet i Kremls desinformation är hotade traditionella värderingar, ett förestående sammanbrott i samhället, den hotade självständigheten, eliten mot folket/den stora konspirationen. Vi känner igen berättelserna från sociala medier och alternativa medier. Ibland slinker de också in i traditionella medier.

En global studie visar att människor generellt är oroliga för falsk information och lögner på nätet. Det intressanta är att många menar att det är publicisters ansvar att göra något åt det. Vi ser samma oro och rädsla i Sverige, när det sprids felaktigheter om ryska krigsangrepp via Tiktok till exempel.

Att inte falla i fällan och förstärka felaktigheter som blivit virala kommer förmodligen bli en av de viktigaste uppgifter vi som journalister har under valåret. Om vi också kan avslöja desinformation, och därtill sprida många sanna berättelser, så kan vi möta det hot som nu ligger över demokratin.

***

Journalisten tog tre dagar och granskade allt innehåll på fem utvalda så kallade alternativa medier. Resultatet kan förvåna, eftersom vaccinmotstånd och konspirationer dominerade stort, medan invandring och brott kom längre ner på innehållslistan.
Frågan är vilket ansvar dessa medier tar när de sprider farliga konspirationsteorier om till exempel vaccin. Man kan också betänka att högerextrema nättidningen Fria Tider är en av de mest citerade svenska tidningarna i Ryssland.

 

STICK

BULLETINS SAGA INTE ALL
Just som vi trodde att det var över. Rätten hade kommit fram till att bolaget Bulletin skulle försättas i konkurs. Men ägaren kommer då fram och säger att de betalt skulden och överklagar konkursbeslutet.
 Fortsättning följer.

OS GER BITTER EFTERSMAK
OS i Kina är slut och det blev en enastående framgång för de svenska idrottarna, med fler medaljer än i något tidigare OS. Det är ändå med en bitter smak vi lägger detta OS till handlingarna. Jag hoppas att vi aldrig mer tillåter de stora inskränkningar som journalisterna har fått jobba under. Och jag hoppas att IOK avstår de råbarkade diktaturerna framöver.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.

Inlagt av Fredrik Karlsson tors, 2022-03-03 16:20

Helena,

Jag håller med om att felaktig information är ett stort problem. Tyvärr är det inte bara sociala medier eller alternativa medier som har problem med det här idag. Det är en oerhört komplicerad process att kunna avgöra vad som är sant och falskt i den situation vi är i nu med Ukraina. Det florerar idag bilder och video på såväl traditionella som sociala medier där vi inte vet om de är manipulerade eller redigerade på ett sätt som får dem att framstå som positivt för ena eller andra sidan. All media oavsett källa rörande Ukraina måste granskas och ifrågasättas. Fredrik

Inlagt av Annika mån, 2022-03-07 11:43

Jag instämmer i Helenas kommentar. Det är oerhört mycket propaganda från olika håll i detta krig. Därför är EU.a beslut att stänga ute Rysslands officiella nyhetskanaler RT och Sputnik allvarligt.

Inlagt av Helena Giertta ons, 2022-03-09 11:44

Ja, precis. Som jag bland annat säger i vår podd, så är det ett rktigt dåligt beslut att stänga de ryska statliga kanalerna. /Helena

Inlagt av Suicide Is Painless tors, 2022-03-17 19:55

Kan man få se länkar till dessa nyheter om vaccin från de alternativa medierna?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies