Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

SDs mediebojkott är skamlig och odemokratisk

Att Sverigedemokraterna har en skeptisk inställning till journalister och medier är välkänt.

I årets valrörelse har partiet varit med i samtliga partiledardebatter och behandlats som ett parti vilket som helst. Jimmie Åkesson har till och med uttryckt sig positivt kring sin medverkan i medierna.

Men det har uppenbarligen inte räckt.

Sverigedemokraterna valde att på valnatten visa en helt annan sida, sin traditionella mediefientliga sida. Det fick bland annat Expressen smaka på.

Annons Annons

Tidningens avslöjande om flera rasister i Sverigedemokraternas led föll inte partiet i smaken, trots att det som avslöjades var sant och bland annat ledde till att flera sverigedemokrater uteslöts eller slutade.

Sverigedemokraterna nekade tidningen tillträde till sin valvaka i Stockholm. Inte heller i Göteborg fick tidningens västsvenska edition GT komma in och i Malmö sa Sverigedemokraterna nej till bland annat Sydsvenskan.

Sverigedemokraterna i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta nekade Södermanlands Nyheter att komma på valvakan och P4 Sörmlands reporter slängdes ut i direktsändning. Sverigedemokraterna i Norrbotten bojkottar NSD, efter deras granskning av partiet.

Och som om det inte var nog, så skrev SDs riksdagsledamot Kent Ekeroth i en tweet i helgen att partiet ”i sinom tid” ska stoppa medierna.

Sverigedemokraternas agerande visar att det inte vill bli behandlat som vilket parti som helst. De hånar den fria pressen och visar i handling att de inte tror på ett demokratisk och öppet samhälle med yttrande- och tryckfrihet.

Det är skamligt. Och ansvaret faller på partiledaren Jimmie Åkesson. Partiet säger sig ha ambition att ta ansvar för svensk politik. I så fall bör de börja med att skapa ett parti som tror på de demokratiska fri- och rättigheterna.

Fler avsnitt
Fler videos