Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Ola Sigvardsson
journalist (fd Medieombudsman)

Facebook vill inte låta medier sköta sig själva

Så blev det av till sist! Mötet med Facebook.

Fredagen den 10 februari samlades ledningsgruppen för Europas alla pressnämnder i POs lokaler i Stockholm. Vid 16-tiden ringde han på dörren, Mr. Walker. Nej, inte Fantomen, utan Mr. Patrick Walker, Facebooks direktör för mediesamarbeten i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Vi träffades första gången i oktober i fjol på en scen i Oslo under Norsk Redaktørforenings höstmöte. Jag överlämnade en skrivelse från 33 pressnämnder, där vi med en röst krävde att Facebook skulle sluta redigera eller ta bort journalistiskt material från me­diehusens konton.

Orsaken var att Facebook lyft bort ett foto från norska Aftenpostens Facebook-konto. Det var den hjärtskärande bilden av barn som under Vietnamkriget flyr från sin bombade by. En av dem är en flicka som slitit av sig kläderna, när napalm fått dem att fatta eld. Och med Facebooklogik: naket = bort! Ett beslut som bolaget fick backa från efter kritik från hela världen.

Vårt förslag till bolaget var att sluta granska de mediekonton på Facebook, som står under granskning av en press- eller medienämnd, i Sverige PO och Pressens Opinionsnämnd. Tassarna bort från journalistiken, vi kan själva hantera anständighetens gränser.

Nu skulle han ge oss ett svar.

Jag tror att Facebook lärt sig en läxa av den kritik bolaget fått för såväl fejkade nyheter som censur av mediekonton. Det tidigare så anonyma bolaget har det senaste halvåret valt en betydligt mera öppen väg.

Patrick Walker talade både länge och väl om alla nya policies och framtagna verktyg för att underlätta journalistik på Facebook. Flera åtgärder fick oss att nicka gillande, som till exempel försöket i Tyskland att knyta till sig oberoende faktagranskare som ska kunna peka ut och varna för fejkade nyheter. Patrick Walker gjorde bedömningen att detta kan komma att införas i fler länder. Problemet, enligt Facebook, är bara att hitta en trovärdig, oberoende granskare i varje land.

Men vårt förslag att Facebook ska överlämna granskning av journalistik till press/medienämnderna i Europa föll inte i god jord. Patrick Walker menade att det var svårt att se var gränsen för nämndernas ansvar går, eftersom det skiljer från land till land. I många länder har de oberoende nämnderna hand om granskningen av radio och TV, dock inte exempelvis i Sverige.

Samma sak med de frågor som granskas av nämnderna. I vissa länder granskas till exempel saklighet, i andra bara kränkning av enskild person (som i Sverige). Denna brokiga skara av nämnder med delvis olika inriktning går, enligt Walker, inte att förena med Facebooks behov av global enhetlighet.

Men han öppnade dörren för en mjukare behandling av journalistiska konton. I stället för att bara ta bort material, kan bolaget tänka sig att ringa nyhetsföretagen och diskutera anmälda pub­liceringar. Facebooks beslut ska sedan styras av begreppet ”nyhetsvärde”. Om något bryter mot Facebooks policy, men har ett starkt nyhetsvärde kan det ändå få ligga kvar på kontot.

Kanske. För kontrollen vill de inte ge bort.

Fler avsnitt