Gå direkt till textinnehållet

Replik: ”Vuxna människor är fullt kapabla att tänka själva”

Jag håller inte med om att Kvartals Cortado kan bryta mot EUs censurlag – men om det vore så tar jag gladeligen mitt straff, skriver Jörgen Huitfeldt i en replik till Staffan Dahllöf.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Staffan Dahllöf uppmärksammar i en debattartikel (15 aug) att Kvartal eventuellt kan bryta mot lagen. Det handlar om att vi inom ramen för vår korta dagliga utrikesuppdatering ”Kvartals Cortado” alltid har med ett telegram från en regimtrogen nyhetskälla i länder där pressfriheten är mycket begränsad eller obefintlig. Det sker under vinjetten Propagandakollen och med disclaimern: En majoritet av världens befolkning lever i länder som är delvis eller helt ofria, där statskontrollerade och regimtrogna medier formar människors världsbild. Kvartals Cortado innehåller varje dag minst en notis från en sådan källa.

Vår idé med detta går helt i linje med Kvartals övergripande motto: ”Tänk själv!”.

Vi tror för det första att det kan vara värdefullt för vår publik att se vad för slags information som förmedlas till medborgarna i dessa ofria länder. Det kan nämligen skapa en större förståelse för de konflikter och skilda världsbilder som råder mellan diktaturer och demokratier. För det andra är vi helt övertygade om att de allra flesta förstår den kontext som dessa nyhetstelegram är publicerade i. Risken för att de skulle ”smittas” av propagandan betraktar vi därmed som obefintlig.

Så om det vore så att Kvartal bryter mot lagen genom att ge våra läsare och lyssnare möjlighet att ta del av propaganda från diktaturer som Kina, Ryssland och Nordkorea – då tar jag gladeligen mitt straff. Och jag håller med Staffan Dahllöf: Fler borde sluta underskatta sin publik och klappa den på huvudet genom att undanhålla den diktaturernas skruvade version av sanningen.

Och även om jag som ansvarig utgivare inte har något emot att bryta mot en sådan censurlag eller att ta konsekvenserna av ett sådant brott håller jag inte med Staffan Dahllöf om tolkningen av bestämmelserna. EU-förordningen i fråga tar sikte på vidareförmedling av audiovisuella sändningar från operatörer som exempelvis RT och Sputnik. Detta är således något helt annat än vad som är aktuellt i fallet med Kvartals Cortado.

Jörgen Huitfeldt
ansvarig utgivare, Kvartal

Fler avsnitt
Fler videos