Vi måste vara bättre än amatörerna

4 mars, 2010

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

För inte så länge sedan fick fotbollsbloggen Baraben.com pris som årets sportblogg. Det var ett pris i rättan tid.

Jag brukar använda Baraben som exempel på hur entusiasternas massmedier nu i rasande fart slår ut proffsens: Jag gillar IFK Göteborg. Jag vill veta vad som händer i laget, och jag vill veta det i detalj. Baraben har en skribent på varje träning. Om Tobias Hysén inte har knutit skosnörena klockan 10.30 vet jag det före lunch. Och skulle det hända på träningslägret på Cypern? De skramlar pengar och skickar en rapportör dit också.

Göteborgs-Posten kan inte tävla med det. Inget betalmedium kan tävla med det. Eller rättare sagt: Inget medium som betalar sina journalister kan tävla med det.

Bara någon dag efter att Baraben prisbehängdes publicerade en av bloggskribenterna – som skriver under signatur, som i gamla tiders lokaltidningar – en föredömlig utredning av vad korsbandsskador är. Vem får dem? Hur diagnostiserar man? Hur behandlar man? Hur ser rehabträningen ut? Hur känns det i kroppen när man drabbas?

Detta var rakt igenom lysande journalistik – pedagogisk, självklar och smärtsamt aktuell för IFK Göteborgs supportrar.

Den var dessutom väl berättad.

Av en amatör.

Det är något för proffsen att fundera på. Det gamla argumentet "riktiga journalister är bättre" är ofta sant, men ingen naturlag. Ska vi alls kunna motivera vår existens måste vi alltså omsätta de värden som en etablerad nyhetsorganisation, en utbildning och arbetslivets mängdträning har gett oss på ett helt annat sätt än vad vi ännu gör. Det finns etablerade journalister som med sådan kraft vägrar att inse detta att de ger uttrycket "inbäddade reportrar" en helt ny mening.

Vi har inte tid med sådan ignorans.

Kraven har höjts radikalt. Det är fakta. Om vi då inte ser till att vara radikalt bättre än amatörerna, de passionerade fritidsrapportörerna, får vi snart söka oss en annan försörjning. Det är också fakta. Och det riktigt tankeväckande är att det i sig inte måste betyda att journalistiken försvinner. I vissa fall riskerar den visserligen att bli mer sårbar, mer korrupt, mer bortkollrad av PR-proffs. Den blir dessutom starkt präglad av åsikter.

Men i andra fall, som med Baraben.com, är den amatörproducerade bloggen redan det bästa som erbjuds i sin nisch. Lite partisk är den visserligen, okej då. Men gratis, detaljerad, passionerad och välberättad.

Vem tror att läsarna saknar de etablerade medierna då?

Ett reaktionärt perspektiv på detta presenteras av den engelske nätskeptikern Andrew Keen, som i sin bok The cult of the amateur går till storms mot hobbypysslarnas medelmåttighet.

Keen har en poäng, men han missar en annan: Hobbypysslarnas inlärningskurva lutar lika brant uppåt som upplagekurvorna lutar neråt.

Om vi menar allvar med våra personliga engagemang i yrket och yrkets betydelse måste vi börja utvecklas i samma hastighet som amatörerna. Annars är de snart lika professionella som vi – och med en konkurrensfördel vi aldrig kan tävla med.

Det vi menar med professionalitet – oberoende, upparbetat förtroendekapital, konsekvensneutralitet – är svårförklarat och inget man med självklarhet kommunicerar i en smart enrading. Alltså måste våra resultat kommunicera sådana värden åt oss, tydligare och bättre än någonsin förut. Alternativet är att vi allihop inom kort sitter och hatar våra liv på en PR-byrå.

Kommentarer

Det finns 8 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Glenn mån, 2011-12-19 22:19

Äntligen en journalist som faktiskt har lite hjärna!

Man blir så otroligt glad av att det finns supporter-initiativ likt Baraben.

Varje gång man öppnar läsartidningen GP så skriver dom åtta gånger i veckan om hur dålig fotbollen är för samhället och dom skriver gärna om dom där 5 killarna som slagits med varandra uppe i någon grushåla i haparanda och kallar sig själva för “supportrar”. Istället för att skriva om det positiva och sportsliga.

Och sen slår man upp hockey-delen i sporten och där hyllar man för fullt några puckon med skridskor som “gav sig in i en viktig fight för laget” också vidare, antar att sålänge man har skridskor på sig så är man ingen huligan.

Men står man i en grushåla någonstans så är det fruktansvärt otäckt för det svenska samhället. Men att små barn ska stå och se sina hjältar slåss på isen och ha dom som förebilder är tydligen positivt.

Dessutom, om det bränns bengaliska eldar i Sverige så skriver tidingarna i sverige att “Här dör fotbollen” och “Skandalscener” och så vidare, bla bla bla. Men om det händer utomlands så är det helt plötsligt “magiska scener”.

Man blir så otroligt trött på dubbelmoralen.

Till exempel den senaste häxjakten på GP där det nämns att Gamla Ullevi har gått i förlust det första året och att det är fruktansvärt hemskt att skattebetalarna måste betala. Vad är så hemskt egentligen? Gamla Ullevi hade nästan en halv miljon besökare år 2009, U21-EM hölls där, Gothia cup spelades där och Damlandslaget spelades där.

Är det verkligen så hemskt att lägga några kronor i skattepengar till det tills det att Arenan börjar gå plus igen? Förlusten var förövrigt 15 miljoner om jag minns rätt, och IFK Göteborgs besökare genererade över 40 miljoner till Göteborg kommun enligt en objektiv undersökning.

Nu blev detta ganska långt men, min poäng är att man blir så fruktansvärt trött av att läsa allt negativt och sneskrivet skit om fotbollen när det enda man vill läsa är vad som egentligen händer kring laget och allt sportsliga. Därför surfar jag hellre in på Baraben dagligen än läser GP’s blaska.

Har förövrigt sagt upp min premunation där för längesen.

MVH

Glenn

Inlagt av Johan Ronnestam mån, 2011-12-19 22:19

Ett ‘måste’ lästips kopplat till det här. Here comes everybody med Clay Shirky.

Inlagt av Andreas Ekström mån, 2011-12-19 22:19

Fast Glenn, jag undrar om du inte själv kanske utan mening visar på problemet med “journalistik” som bygger på att man hejar på det man skriver om.

Vad du beställer är ju mer okritisk journalistik. Du skulle önska att medierna hejade på, för du vill inte höra talas om kritik eller kritisk granskning av laget och sporten du gillar.

Blir det verkligen så lyckat?

Inlagt av Nemokrati mån, 2011-12-19 22:19

Om de professionella journalisterna försvinner så är det en katastrof det är min åsikt. Det som är så fantastiskt är att man kan få ta del av allt de skriver liksom samtidigt på nätet – göra sammanfattningar, skapa överblick, kommentera, dra slutsatser, analysera och stuva om för att ta fram helheter som annars kanske inte presenteras.

Därför är lösningar så viktiga att finna – se gärna bloggposten Tänk analogt http://komigenuva.wordpress.com/2009/02/20/tank-analogt/

Någon form av public-service-lösning för alla media vore kanske något att utveckla. Till och med en så framstående journalist som Seymour Hersh har varit inne på detta.

Professionell journalistik av hög kvalitet är urviktigt och en förutsättning för bloggande.

Det handlar om att bevara tillgången till allt detta – för det har ökat kunskaps- och bildningsnivån enormt. Det är väldigt positivt.

Inlagt av Daniel mån, 2011-12-19 22:19

Andreas, självklart är det inte lyckat med “okritisk” granskning. Det måste finnas kritiska granskningar av allt, och tro mig det gör det även på Baraben. Det Glenn poängterar är snarare att GP är själva otroligt partiska i fotbollsfrågan, det märks när man pratar med folk som har jobbat på sportredaktionen, samt om man som prenumerant hängt med ett tag i diskussionerna/artiklarna. Till exempel, som Glenn säger, så går man på stora rubriker med att arenan går back och att fotbollen kostar x mycket i polisinsatser. Men man glömmer nämna all positiv reklam för Göteborg så fort blåvitt nämns i medier, samt att den totala “kostnaden” för endast blåvitt i Göteborg faktiskt var 40 miljoner i intäkter på ett år. Kom inte och säg att GP står för bra journalistik!

Är det några man ska anklaga för att vara partiska och inte fullt ut kritiska är det de etablerade tidningarna som styrs av ägarintressen. Detta lyser igenom väldigt tydligt och är något som alla tidningar borde jobba med. T.ex. valde en ledarskribent på GP att sluta skriva då han inte tilläts beskriva sin förändrade åsikt ang. Gaza efter ett besök i Palestina.

Hur väl rimmar detta med kritisk journalistik i en stad där GP har skrämmande stor marknadsandel? Nu finner jag det föga troligt att du bemöter detta inlägg sakligt, då du jobbar på systertidningen och vi vet ju alla att du kan vänta ett samtal från Hjörne om du skriver något olämpligt. ;)

Nu är jag väl medveten om att ledarredaktion och sportredaktion är två helt skiljda saker, men man ska inte få för sig att professionella journalister är opartiska bara för dom jobbar på en stor tidning.

Bra artikel för övrigt.

MVH

Inlagt av Nemokrati mån, 2011-12-19 22:19

I en tid då ägarintressen blir allt mer styrande – vilket ju är vederstyggligt och förödande för både yttrandefriheten, opinionsbildningen och journalistiska principer – så är bloggarna en helt nödvändig motvikt. När jag började blogga gjorde jag det av den anledningen att kritisk granskning mot EU-projektet och den nyliberalism som försatt världen i djup finanskris mer eller mindre helt saknades. Det säger ju en del om högerns totala dominans i media – till och med SVT sa bara ja och amen och det gör de ju till stor del fortfarande. Regeringens senaste huvudlösa förslag som ger regeringen rätt till ‘förhandsprövning’ av SVT:s utbud är för övrigt rena rama katastrofen – det handlar ju om censur. Var är den kritiska debatten?

Se komigenuva.wordpress.com/2010/03/07/det-fria-ordets-dod-ii-protestera/

Inlagt av Glenn mån, 2011-12-19 22:19

Andreas Ekström; Nu var det inte riktigt så jag menade. Men förstår att det framstod som det.

Min poäng är att jag är så trött över att tidningar (GP, Aftonbladet tillexempel) alltid målar fan på väggen så fort minsta lilla händer och skiter i det sportsliga. Utan gör allt för att sälja tidningar och skriver 5 sidor om “SKANDALEN” och en liten notis, knappt det om själva matchen.

Det jag vill se i min sporttidning är det sportsliga.

www.sportsday.se där har du precis så det ska vara! Djupa repotage, mycket läsvärda artiklar osv utan att behöva göra svarta rubriker hela tiden.

MVH

Inlagt av John Thelin mån, 2011-12-19 22:19

Det här är i grunden en rätt vettig spalt, men den blir lite lustig med tanke på att avsändaren Ekström varit mycket aktiv i diskussioner kring fildelningsfrågan, men där argumenterat från en ståndpunkt som bygger på en kommande magisk tekniklösning som ska kunna hindra piratkopiering utan att kränka småsaker som privatliv, personlig integritet, brevhemlighet och meddelandeskydd (alltså utifrån fullständig okunskap om de tekniska förutsättningarna).

Det är ungefär lika vettigt som att diskutera bilismen och basera alla sina argument på att nån snart säkert kommer att uppfinna en bil som är 100% krocksäker och inte kan köra över fotgängare.

Att det sen finns många bloggar som behandlar just det ämnet initierat, seriöst och kunnigt medan man än så länge ser väldigt lite av detta i den traditionella journalistiken är ju bara pricken över i

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies