Krönika

Karin Södergren fd redaktionschef och chefredaktör, Lärarförbundets tidningar
skicka e-post rss

Tretton tips till dig som riskerar att bli uppsagd

28 augusti, 2019

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Karin Södergren, före detta redaktionschef och chefredaktör på Lärarförbundets tidningar, förlorade jobbet efter 14 år. Har ger hon några tips till andra som riskerar att bli uppsagda:

1. Gå upp samma tid varje morgon. Tänk inte på dem som går till jobbet utanför köksfönstret. Ät din frukost och fokusera på tidningen. Läs de långa reportagen och gläds åt gestaltningstekniken. Inspireras utan att jämföra.

2. I de små holkarna på Trygghetsrådet är det ingen som ser dig. Bara du och din coach. Hon vill dig väl trots att hon inte vet ett dyft om din bransch. Håll god min när du får rådet att boosta ditt cv med klyschor.

3. Sök jobb fast du tror, ja vet, att det inte är någon idé. Lägg ner din själ i att vara genuin när du beskriver dig själv och vad du kan. Stresstålig. Nyhetsnäsa. Lagspelare.

4. I joggingspåret kan du nästan inbilla dig att det inte har hänt. Att det bara är en lunchtur. Svetten som droppar nedför pannan är ett tecken på framåtrörelse. Du ser genast ljusare på tillvaron.

5. Tänk på allt du slipper nu: jobbiga chefer, ändlösa möten, administrativa system som du glömt lösenordet till.

6. Om du måste röra dig på stan, gör det efter 17. Eller låna en barnvagn av grannen. Om du vill fika: En uppslagen laptop med en pappershög intill kan räcka i timmar. Eller stå för att du är ledig när alla and­ra jobbar. Odla deras avundsjuka.

7. Håll kontakten med gamla arbetskamrater. Peppa varandra och försök glömma att ni är konkurrenter. Gratulera dem som får nya jobb. Lägg missunnsamheten i byrålådan.

8. Tro på dem som säger att åldersfixeringen har minskat. Nu värderas erfarenhet på ett nytt sätt. 30 år som journalist är grymt, du är grym.

9. Lägg ut trådar. Tänk att det är verksamt och att dina tidigare prestationer räknas, inte bara de framtida. Rätt som det är hör någon av sig och säger att de fått en lucka.

10. Reka på framtida reportage som kommer att slå världen med häpnad. Läs Kisch, Lindqvist och and­ra klassiska mästare. Gör jobb på spek. En sann intellektuell får inga uppdrag utan tar saken i egna händer. Åtminstone i teorin.

11. Slipa på dina skills. Filma, twittra, podda. Låtsas att det är kul, och vem vet, det kanske blir det också?

12. Sluta tänk att de som sa upp dig är idioter (även om det är så), bekämpa samhällsstrukturerna istället. Gå en kurs i försoning.

13. Fokusera på dina drömmar: att segla på världshaven, stå på scenen – eller i ett klassrum. Det finns faktiskt andra branscher, and­ra värden, andra mål. Sätt en tidsgräns. Du väljer.

                                                                   ***

3 695 personer varslades om uppsägning i Sverige under april månad, bland dem 28 journalister på Lärarförbundet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies