Krönika

Andreas Ekström Kulturjournalist, Sydsvenskan
skicka e-post rss

Sydsvenskan nedmonterad om tio år

17 april, 2013

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Jag tänkte i dag ta detta utrymme i anspråk för att testa era nerver. Jag ska förevisa er inte ett best case scenario – utan ett worst case. Det kommer att kännas lite ovant. Vi har varit väldigt bra på att hålla fokus på det goda i medieutvecklingen på sistone.

Vi understryker gärna att den digitala intäkten kan vara större än den från pappret – vilket givetvis handlar minst lika mycket om krympande pappersintäkter som om ökande digitala. Exempel från Aftonbladet.

Vi gör ett nummer av att prenumeranterna står för en rekordstor del av finansieringen – men talar tyst om att det mest av allt beror på en katastrofal utveckling för annonsförsäljningen, både i volym och pris. Exempel från Dagens Nyheter.

Vi understryker gärna att de stora tidningarna når fler läsare än någonsin – men skyndar förbi det faktum att vi på varje digital läsare bara tjänar någon procent av vad vi brukade tjäna på pappersläsaren. Exempel från hela medievärlden.

Så vilket är vårt worst case? För enkelhetens skull kan vi diskutera den värsta möjliga utvecklingen för min egen tidning.

Bonnierkoncernens läge är milt uttryckt lite skrynkligt. Efter ett tveksamt TV-kanalsförvärv och ett dyrt köp av ett amerikanskt tidskriftskonglomerat sitter Bonniers på ett hiskeligt skuldberg, en belåning som lär ligga på någonstans runt åtta miljarder spänn. Vad måste då göras? Ja, det är ganska enkelt. Eftersom ingen i vår bransch, ingen i hela världen, vet så vidare mycket om hur man ökar intäkterna på ett betydande vis, så är kostnadskontroll och syndikering den absolut enda möjliga vägen framåt.

Om tio år utkommer Sydsvenskan på papper en gång i veckan. Den har absolut högst femtio anställda journalister, en tredjedel av dagens kader. Dessa femtio bevakar enbart Malmö, Lund och Köpenhamn. Utrikesjournalistik och feature kommer från DN. Biltesterna från Teknikens värld. Nationell sport från Expressen, recept från Allt om mat och så webb-TV från TV4. (Allt detta förutsatt att de här titlarna fortfarande finns som självständiga enheter – det är kanske mer logiskt att de produceras av en enorm centraldesk. Jag har själv föreslagit exakt det i olika sammanhang, som en desperat åtgärd då inte heller jag ser några realistiskt starka intäktsmodeller vid horisonten.)

Vidare: De sista femtio journalisterna på Sydsvenskan är givetvis inte längre anställda på Sydsvenska Dagbladets AB. De är alla överflyttade till personalförsörjningsbolaget Kompetens i Skåne. De har fått lönesänkningar som gör att nivåerna bättre motsvarar den sanslösa överetableringen av kompetenta journalister. De flesta är redaktörer och redigerare med webbinriktning. Texterna skrivs huvudsakligen av frilansar, som agerar på en bisarrt konkurrensutsatt marknad och jobbar för ersättningar som kräver att de har sin huvudsakliga försörjning från något helt annat. Samma sak gäller för de fåtaliga fotografer som fortfarande tillåts göra sitt jobb, i konkurrens med genrebilder med creative commons-licens och mobilknäppta olycksbilder från läsekretsen.

En sak är att det blir bistra tider för oss som ännu inte har hunnit gå i pension, och för de stackare som inte har begripit att en journalistutbildning i dag ser ut att bli lika yrkesmässigt värdefull som ett examensbevis från vinylpressarskolan i Långtbortistan. Det är betydligt värre att på djupet reflektera över vad detta kommer att betyda för samhället.

Vad betyder då det? Att jag tänker sluta den här texten med några medieöverskattande bombasmer? Nej, jag är inte Mats Svegfors än, även om jag jobbar på det – jag vill i stället säga detta: man kan inte ha en demokrati om medborgarna inte vet vad som pågår där makten finns.

Om du, som enskild redaktionell medarbetare, inte redan lägger en försvarlig del av din tankekraft på detta så är det dags att sätta i gång. Vi måste lösa detta. Vi har inget alternativ.
                                                                              ANDREAS EKSTRÖM

P.S. Tidningen ETC har förresten gjort mig uppmärksam på att Stampens ägare, alltså familjen Hjörne, beviljade sig själva 48 miljoner kronor i aktieutdelning senast – samtidigt som anställda i koncernen förlorar sina jobb. Ska man inte få tjäna pengar som me­dieägare då? Jodå, jag har inget emot kapitalism. Det är svineri jag inte gillar.

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Ronnie ons, 2013-04-17 17:56

Jag har inga problem med att gammelmedia läggs ner. Numera är det bara politisk korrekt skräp som publiceras. Det mesta censureras om det är obekvämt. Det finns andra bättre sätt att informera sig på idag än vad det fanns för 10 år sedan, och folk är väldigt medvetna om det samtidigt som man är trött på gammelmedias propaganda. Jag anser att man skall dra in allt press stöd och låta media sköta sig själva, bär det inte, lägg ner.

Inlagt av Kallan tors, 2013-04-18 18:47

Passar inte livet som journalist är det bara att sadla om.

Inlagt av Karin Bångman sön, 2013-04-21 10:17

Mitt i prick, bra analys. Vem ska i framtiden granska makten och avslöja korruption, det är ingen som vill betala för att bli granskad.
Även Ronnie har en poäng. Den politiskt korrekta nyhetsagendan funkar inte längre och här krävs en omvärdering och ett nytt ledarskap.

Inlagt av Mats Håkanson sön, 2013-04-21 22:34

Jag tycker att det scenario som Andreas skissar upp haltar på en viktig punkt. Varför skulle läsare och annonsörer vara intresserade av en Sydsvenskan på papper en gång i veckan? Som regional veckotidning fyller produkten förmodligen inga behov. Annonsörerna har hittat andra vägar och det känns ytterst osannolikt att läsarna skulle betala för att få hem en sådan bastard en gång i veckan.

Min tro är att Sydsvenskan på papper om tio år antingen fortfarande kommer ut de flesta dagarna i veckan eller inte alls. Om tio år har vi dessutom säkert fått verkliga alternativ till pappersprodukten och därmed kunnat eliminera den dyrbara tryckningen och distributionen. Att innehållet bygger på olika källor är en ganska lätt spådom - det är bara att titta på den utveckling SvD har redan idag. Men detta behöver inte nödvändigtvis göra tidningen sämre!

Min tro är att det även kommer att växa fram konkurrenter till de etablerade tidningshusen, då det kommer att finnas gott om "överflödiga" journalister, som med ny teknik och tämligen låga investeringskostnader kan skapa nytänkande media som konkurrerar med dinosaurierna. Media som t.ex. satsar lokalt, nära läsarna med det egna materialet och tar övrigt material från t.ex. TT.

Inlagt av Yuri mån, 2013-10-07 16:19

Journalistiken behöver förändras. Nyheter behandlas idag mer efter underhållningsvärde. Lätta nyheter prioriteras framför gräv och korrekt faktaintag. En del journalister syn på sig själva som någon form av varumärke och kändis behöver förändras. Journalisters egna värderingar och åsikter är INTE intressanta för gemene läsare, det är vad kåseri och debattinlägg är till för. Objektivitet ska gå före någon mossig medborgaruppfostran. Jobba med dessa så kommer journalistiken i Sverige bli aktuell igen. Om journalistiken, som den ser ut idag, går under så är det inte direkt ett större hot mot demokratin än om den finns kvar.

Inlagt av Annika Andersson mån, 2013-10-07 16:41

Om en tidning inte klarar att ga runt finns det inget värde i att försöka halla tidningen vid liv. Staten borde omedelbart sluta att slänga goda skattepengar till media.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies