Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
23 januari, 2013
Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.
Det är en fröjd att veta att journalisten och entreprenören Johan Ehrenberg finns. Jag har ofta fascinerats av hur han orkar – utan hans envetenhet hade sannolikt inte hans projekt rest sig så många gånger.
Grejen är väl att de kanske inte hade ramlat fullt så många gånger heller.
Ehrenberg vill nu starta en socialistisk dagstidning. På papper. Med utgivning och distribution sju dagar i veckan. För att klara detta tar han upp personliga lån – målet är att ta in 30 miljoner kronor. Sedan räknar han med att verksamheten ska kunna drivas med presstöd, och att detta i kombination med intäkter från prenumeranterna ska göra det möjligt att återbetala alla lånen.
Piff. En ny avis är född.
Vem kunde ana att det var så enkelt att starta en livskraftig dagstidning!
Jag tror att Ehrenberg gravt underskattar svårigheterna. Till att börja med ska han uppbära ett stort personligt ekonomiskt förtroende. Hans entreprenörsanda och handlingskraft har ju genom åren inte enbart lett honom till sunda affärer, för att uttrycka det försiktigt.
Vidare: Att nå tillräckligt många trogna prenumeranter. Att ordna med en fungerande distribution för en rimlig peng. Att fördubbla dagens ETC-produktion på ett rimligt och kvalitativt vis inom något år. Att skapa ett innehåll som i sig självt är politiskt, men inte politiserat.
Och låt mig dröja lite vid det, för de olika lokala utgåvorna av ETC som jag gärna läser då och då kämpar ständigt med detta, det som varit vänsterpressens stora problem i så många år:
När Johan Ehrenberg nu vill starta en dagstidning så ska han givetvis få chansen att göra några nummer av den innan den döms ut som politiserad snarare än politisk. Men Johan Ehrenberg är ju just en sådan person som i sin publicistiska gärning aldrig har skilt på vad som är politiskt och vad som är politiserat. Tills jag blir motbevisad räknar jag alltså med gravt vänstertendentiösa reportage i dagstidningen ETC, och jag kommer att se denna brist på journalistisk kyla som ett av skälen till varför satsningen sannolikt inte bär.
Men det finns ju ett annat skäl också. Ni undrar vilket? För att det är vänster kanske? För att det är Johan Ehrenberg?
Nej, nej. För att det är dagspress.
Andreas Ekström
P.S. Detta knyter an till en annan bekant diskussion, den om politisk trovärdighet i nyhetsförmedlingen. Jag menar att det är ett oskick att hålla sig med osignerade ledare, vilket en klar majoritet av rikets stora tidningar gör. Detta är en diskussion som jag alltid gärna tar, även med kollegerna på min egen tidning. Så varför bör alla sluta med osignerade ledare? Enkelt: sådana sprider missuppfattningen att en tidning kollektivt kan hysa en åsikt, och att denna åsikt på något sätt skulle prägla nyhetsarbetet. Heder åt Aftonbladet som signerar allt på ledarplats; måtte alla snart följa deras exempel.
Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2020 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 18 mars.
journalist, språkutbildare och författare, Stockholm, har avlidit vid 80 års ålder.
blir vice vd för Vetenskapsmedia.
blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Modern Psykologi.
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 3 kommentar på sidan.
Kommentera
Det största politiska inflytande som en tidning har är inte de åsikter som framför på ledarsidan och debattartiklar. Det är inte heller politisk vinkling av nyhetsartiklar, om och när det förekommer. Det är framför allt i valet av nyheter som en tidning är politisk. Tidningar har stor makt över vad dess läsare får veta. Själv läser jag ETC för att få intressant och viktig information som inte andra tidningar tillhandahåller. Att dess åsikter sedan inte alltid stämmer med mina spelar inte så stor roll. Det klarar jag av att reda ut själv.
Ha ha ha ha! Men visst, såhär tänker ju de flesta. Allt som har en liberal eller högeravsändare har ett "neutralt" eller "objektivt" värde. Allt som kommer från vänster är "politiserat", "verklighetsfrånvänt" eller bara "tossigt". Inget konstigt med det, det handlar ju bara om helt okontroversiella begrepp som tolkningsföreträde och en successiv framflyttning av positioner tills man har diskursen precis där man vill ha den. Att som journalist välja att inte se detta, tro på en "objektiv sanning" osv, känns ju endera väldigt naivt eller väldigt... ja, utan att göra mig lustig, just politisersat...
Kära Andreas! Ser du inte behovet av en tydlig alternativ röst i svensk media?
Ser du inte hur main stream medierna lunkar på med den "borgerliga berättelsen" ?
SVT underlåter konsekvent ha visa på olika perspektiv - man låter kanske alternativa röster ge en kommentar då och då -men "upplägget/perspektivet" är detsamma.
SVD har dock några bra journalister (Ceverenka tex) som står fria från den mörkblå ledarsidan