Gå direkt till textinnehållet

Politiserad press fel väg att gå

Det är en fröjd att veta att journalisten och entreprenören Johan Ehrenberg finns. Jag har ofta fascinerats av hur han orkar – utan hans envetenhet hade sannolikt inte hans projekt rest sig så många gånger.

Grejen är väl att de kanske inte hade ramlat fullt så många gånger heller.

Ehrenberg vill nu starta en socialistisk dagstidning. På papper. Med utgivning och distribution sju dagar i veckan. För att klara detta tar han upp personliga lån – målet är att ta in 30 miljoner kronor. Sedan räknar han med att verksamheten ska kunna drivas med presstöd, och att detta i kombination med intäkter från prenumeranterna ska göra det möjligt att återbetala alla lånen.

Piff. En ny avis är född.

Annons Annons

Vem kunde ana att det var så enkelt att starta en livskraftig dagstidning!

Jag tror att Ehrenberg gravt underskattar svårigheterna. Till att börja med ska han uppbära ett stort personligt ekonomiskt förtroende. Hans entreprenörsanda och handlingskraft har ju genom åren inte enbart lett honom till sunda affärer, för att uttrycka det försiktigt.

Vidare: Att nå tillräckligt många trogna prenumeranter. Att ordna med en fungerande distribution för en rimlig peng. Att fördubbla dagens ETC-produktion på ett rimligt och kvalitativt vis inom något år. Att skapa ett innehåll som i sig självt är politiskt, men inte politiserat.

Och låt mig dröja lite vid det, för de olika lokala utgåvorna av ETC som jag gärna läser då och då kämpar ständigt med detta, det som varit vänsterpressens stora problem i så många år:

  •  För en vänsterperson är allting politiserat.
  •  För en vänsterperson måste alltså en tidning med konservativ ledarsida antas driva konservativ nyhetsjournalistik – trots att undersökningar av sådana samband har visat att de ofta är försvinnande små.
  •  För en vänsterperson blir det således nödvändigt att tänka i termer av kompensation: de jävla borgarna har ju sina tidningar där de sprider sina idéer om härliga jobbskatteavdrag på nyhetsplats, nu måste vi starta en tidning där vi talar om hur hemskt det är med jobbskatteavdrag. På nyhetsplats. Detta syntes ofta i gamla Arbetet, och till och med i Aftonbladet, om man går längre tillbaka i tiden.

När Johan Ehrenberg nu vill starta en dagstidning så ska han givetvis få chansen att göra några nummer av den innan den döms ut som politiserad snarare än politisk. Men Johan Ehrenberg är ju just en sådan person som i sin pub­licistiska gärning aldrig har skilt på vad som är politiskt och vad som är politiserat. Tills jag blir motbevisad räknar jag alltså med gravt vänstertendentiösa reportage i dagstidningen ETC, och jag kommer att se denna brist på journalistisk kyla som ett av skälen till varför satsningen sannolikt inte bär.

Men det finns ju ett annat skäl också. Ni undrar vilket? För att det är vänster kanske? För att det är Johan Ehrenberg?

Nej, nej. För att det är dagspress.
                                                                          Andreas Ekström

P.S. Detta knyter an till en annan bekant diskussion, den om politisk trovärdighet i nyhetsförmedlingen. Jag menar att det är ett oskick att hålla sig med osignerade ledare, vilket en klar majoritet av rikets stora tidningar gör. Detta är en diskussion som jag alltid gärna tar, även med kollegerna på min egen tidning. Så varför bör alla sluta med osignerade ledare? Enkelt: sådana sprider missuppfattningen att en tidning kollektivt kan hysa en åsikt, och att denna åsikt på något sätt skulle prägla nyhetsarbetet. Heder åt Aftonbladet som signerar allt på ledarplats; måtte alla snart följa deras exempel.

Fler avsnitt
Fler videos