Svenska mjölkbönder:
”Kom och granska våra gårdar”

29 januari, 2020

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Vi mjölkbönder är stolta över vår djuromsorg. Trots att vi har tuff ekonomisk konkurrens från övriga EU-länder så har vi jobbat målmedvetet i 30 år för att hela tiden förbättra vår djuromsorg. Ett arbete vi är mycket stolta över. Ett arbete vi gärna visar upp. (UPPDATERAD)

Vi kan inte låta bli att känna oss bekymrade när SVTs program Uppdrag granskning i kvällens program granskar den svenska djurvälfärden och då väljer att göra ett mycket kritiskt reportage om en enskild mjölkgård i Hälsingland.

Tyvärr ger inte reportaget hela bilden av hur det ser ut på svenska mjölkgårdar, att gårdar där det finns problem tillhör undantagen. Programmet målar upp en generell bild av att djur på svenska gårdar inte mår bra. Vi vill omedelbart klargöra att vi inte på något sätt försvarar de enskilda få fall där djur får lida. Det strider mot allt som vi bönder står för. För att förhindra att djur far illa har Sverige ett myndighetsbaserat kontrollsystem för att förebygga, upptäcka och åtgärda alla former av vanvård.

Därför vill vi svenska bönder från Norrbotten i norr till Skåne i söder, öppna våra gårdar och bjuda in Sveriges journalister till gårdsbesök. Det ska varken behövas dold kamera eller intrång av djurrättsaktivister för att berätta sanningen om livet på en svensk mjölkgård.

För de som nappar på det här erbjudandet, kontakta Lantbrukarnas Riksförbunds pressavdelning i Stockholm som då hjälper till att organisera ett besök på en närliggande gård.

Svenska djurbönder/Lantbrukarnas Riksförbund, LRF

Mjölkgårdar öppna för mediabesök:
Västerbotten/Norrbotten, Östergötland, Sörmland, Örebro, Jämtland, Västernorrland, Mälardalen, Sydost, Värmland, Västra Götaland, Halland och Skåne.

 

SVAR: 

LRF gissar och kritiserar ett reportage dom ännu inte har sett. Tyvärr har LRF otur. Reportaget handlar inte om hela den svenska djurvälfärden och vi målar inte upp en generell bild av att djur på svenska gårdar inte har det bra. Tvärtom är reportaget en tydlig granskning av missförhållanden på en gård. Och jag utgår från att också LRF inser vikten av att visa upp detta. Det borde vara ett bra sätt att skärpa regler och tillsyn så att det inte upprepas. Tyvärr skulle det aldrig vara möjligt om alla besök organiserades av LRFs pressavdelning. 

Ulf Johansson

ansvarig utgivare, Uppdrag granskning, SVT

 

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies