Gå direkt till textinnehållet

Sluta luras om passen

Ibland undrar jag faktiskt vad som driver välavlönade, kunniga kolleger att medvetet försöka vilseleda läsarna, tittarna och lyssnarna. Är det längtan efter en billig rubrik? Efter ett vänsterkryss? En enkelt ljud- eller bildsatt nyhet som sitter som en smäck en kall fredag?

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Eller försöker vi få vår verksamhet självgående genom att först vilseleda folk och sedan göra snyftreportage om dem vi vilselett?
Eller är det helt enkelt okunnighet, dålig allmänbildning, den lata oviljan att ta sig två minuter och läsa en informationstext om sakernas faktiska tillstånd?

Anledningen till min undran är de ­regelbundet återkommande nyheterna om någon slags ”passfrihet” som sägs råda inom Schengenländerna (som när detta skrivs är ett större antal nyare och äldre EU-medlemsländer).
”Nu slipper du passet” trumpetar en tidning. ”Fritt att resa utan pass” snattrar en radiokanal.
Men snälla ni… nu kommer det som ni glömmer att berätta om (eller om ni berättar om det, så framgår det inte av rubrikerna och klarnar inte förrän man lyssnat sig igenom hela inslaget, och inte förrän man läst alltsammans, och då endast antydningsvis och i förbifarten): man måste fortfarande kunna bevisa sin nationalitet. Det gäller för dig och hela din familj som står där på flygplatsen.
Och det kan du inte på något annat sätt än genom ditt pass eller det särskilda nationella ID-kort som infördes för några år sedan.
Det hjälper inte att sjunga ”Helan går”. Det hjälper inte om du så kan sjunga ”Surströmmingspolka” av salig Thore Skogman eller om du är aldrig så rågblond och blåögd.

Förutom att reglerna om ”passfrihet” inte gäller på flygplatser ännu kommer även fortsättningsvis många flygbolag att endast godta pass eller ID-kort där ­nationaliteten framgår.
Så nästa gång ni snattrar eller trumpetar om passfrihet – tänk på oss som måste rycka ut till besvikna barnfamiljer som fått semestern förstörd av att de ”läst i tidningen” eller ”hört på radion” eller ”sett på TV” att man ”inte behöver pass när man ska resa i Europa”. Och som stått där vid incheckningsdisken många mil hemifrån, utan en chans att hinna hem efter passet i tid, och förväg­rats resa.
Ja just det ja… och passfriheten gäller ju bara medborgare i EU. Inte de många av tittarna, lyssnarna och läsarna som kanske har andra pass än de svenske.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos