Robert Laul: : Landslaget bestraffar ”jobbiga” journalister

24 augusti, 2004

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

”Jag själv hotades flera gånger av det svenska landslagets informationschef
Jonas Nystedt, dels via mejl, dels ansikte mot ansikte. Jag ’låg farligt nära gränsen’ och ’skulle få det jobbigt nere i Portugal’.”

Det svenska fotbollslandslaget skiljer sig från övriga landslag och idrottare i vårt land. De senaste åren har detta vårt mest populära landslag utvecklat en obehaglig och långt gången fientlighet mot medierna.

Reportrar som vill avslöja och kritiskt granska utsätts för hot och bestraffningar av förbundskaptener och ledare, samtidigt som jubelreportage tas emot med öppen famn.

För Aftonbladets sportbilaga Sportbladets räkning bevakade jag Sverige under 32 intensiva dagar från samlingen i Gimo 24 maj över succépremiären mot Bulgarien den 14 juni till den snöpliga strafförlusten mot Holland den 26e.

Det slog mig direkt att fotbollslandslaget inte har samma öppna attityd gentemot medier som övriga landslag och idrottare i vårt land – exempelvis handbollen och ishockeyn.

Ledarna för fotbollslandslaget pratar gärna om vilken öppenhet som råder, samtidigt gör de allt som står i deras makt för att försvåra arbetssituationen för reportrar som försöker att kritiskt granska och avslöja.

De ledare som styr landslaget agerar efter ett slags bestraffningssystem där reportrar som upplevs som besvärliga utsätts för diverse repressalier. Till exempel utestängdes under EM en italiensk journalist från en presskonferens sedan han befunnits sig på spelarhotellet och talat med en spelare vid fel tidpunkt.

bryt

Jag själv hotades flera gånger av det svenska landslagets informationschef Jonas Nystedt, dels via mejl, dels ansikte mot ansikte. Jag ”låg farligt nära gränsen” och ”skulle få det jobbigt nere i Portugal”.

Den här debattartikeln kommer troligen att innebära en besvärligare arbetssituation för mig som reporter men jag bestämde mig ändå för att skriva den. Det tyngst vägande skälet är att fotbollsreportrarnas arbetsförhållanden radikalt förändrats de senaste två åren. Kanske finns fortfarande en möjlighet att påverka den mediefientliga syn som just nu råder runt det svenska fotbollslandslaget.

Det ska sägas att det i de flesta fall inte är spelarna själva som är problemet utan förbundskaptenerna samt de ledare som av Svenska Fotbollförbundet (SvFF) är satta att sköta mediekontakterna.

Informationschefen Jonas Nystedt som ska vara kittet mellan landslaget och journalisterna samt förklara mediernas roll för spelarna är redan nämnd. Nystedt erkände personligen för mig och min kollega på Sportbladet Jennifer Wegerup att han inte vågade hjälpa till att lösa en konflikt mellan Aftonbladets marknadsavdelning och Zlatan Ibrahimovic av rädsla för att det skulle ”störa Zlatan för mycket”. Nystedts uppgift i det aktuella fallet bestod av att överräcka ett brev till Zlatan. Nystedts nej bidrog till att Zlatan bojkottade Sveriges största dagstidning genom hela mästerskapet.

Incidenten ovan är ingen isolerad händelse. Inför höstens betydelselösa jubileumslandskamp mot Holland blev presschefen vittne till hur Zlatan helt plötsligt vägrade låta sig intervjuas av Aftonbladet, Dagens Nyheter och TV3. Han tog direkt Zlatans parti.

bryt

Att det svenska fotbollslandslaget har en presschef som inte vågar stå upp mot stjärnorna är en ren och skär skandal.

Både jag själv och kolleger på mitt eget och andra medieföretag blev vid flera tillfällen uppläxade av förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck för artiklar och inslag som i deras ögon inte var lämpliga. Till exempel vägrade Tommy Söderberg att svara på frågor efter Sveriges Italien-match eftersom jag några dagar tidigare i en artikel påpekat att hans engelska inte var den bästa.

Exemplen kan göras många fler. Plötsligt under turneringen informerade de medieansvariga att inga frågor fick ställas om spelarnas framtid. Ändå svarade de flesta spelare både före och efteråt glatt på just den typen av frågor! (Ett EM är ju som bekant ett skyltfönster gentemot proffsklubbarna för såväl etablerade som blivande stjärnor och att detta måste bevakas är en självklarhet).

De svenska spelarna kunde heller inte ”beställas” för intervjuer utan vilka som kom till presskonferenserna mellan matcherna bestämdes av landslagets medieansvariga. På denna punkt hade Sverige den kanske hårdaste mediepolicyn i hela EM tillsammans med England. I Danmarks, Tysklands, Spaniens, ja till och med Italiens läger var det lättare att komma åt spelare.

En annan talande bild är hur de svenska storstjärnorna behandlades. Henke Larsson och Fredrik Ljungberg vallades efter samtliga matcher ut med antingen en presschef eller någon annan ledare bredvid – till exempel förbundets tekniske chef Lasse Richt som kunde avstyra obekväma frågor.

Efter Italien-matchen kom Henke Larsson med två ”mediepoliser” hack i häl, en minut senare gick Italiens storstjärna Christian Vieri ensam genom den mixade zonen. Kan Vieri klara sig på egen hand kan väl Henke, tycker man. Men icke!

bryt

En av orsakerna bakom landslagsledningens mediefientliga attityd är naturligtvis att intresset för landslaget är så stort ute i stugorna att de kan göra som de vill – det skrivs och rapporteras ändå.

Problemet är ju bara att när obekväma frågor inte kan ställas utan risk för repressalier riskerar objektiviteten och den kritiska granskningen att bli lidande. De svenska fotbollsfansen får en bild som inte är överensstämmande med verkligheten.

Denna attityd är beklaglig och inför ett eventuellt VM i Tyskland 2006 där kvalet snart startar är det hög tid för förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell, som ofta betonar medierna betydelse för allsvenskan och damlandslaget, att även våga ställa krav på förbundets flaggskepp.

Annars hoppas jag att mina kolleger på andra tidningar, TV- och radiokanaler gör som jag nyligen gjort i Sportmagasinet och Sportbladet: informerar sina läsare om hur det egentligen ligger till!

reporter, Sportbladet/Sportmagasinet

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Desirée Kemi-Wikzén mån, 2011-12-19 22:18

Vilket landslag?

Av Desirée Kemi-Wikzén

Jag får läsa halva Robert Lauls debattinlägg innan jag förstår vilket landslag han syftar på. Och jag får läsa hela Martin Jönssons artikel utan att veta vilket landslag han menar.

Det hade varit på sin plats att tidigt ge mig information om det var dam- eller herrlandslaget Martin och Robert syftade på!

Inlagt av Magnus Berg mån, 2011-12-19 22:18

Sluta krusa!

Av Magnus Berg

Det är hoppingivande med människor som har kurrage och vågar säga sanningen trots att det kommer kan komma att kosta i framtiden. Tack Robert Laul!

Jag är alldeles övertygad om att medierna kan fortsätta fylla utrymmet mellan annonserna utan att behöva krusa för personer som inte gillar att bli kritiskt granskande.

Jag är också övertygad om att idrottsmän och deras ledare, samt för den delen politiker, är mer beroende av medierna än vad medierna är av deras medverkan. Hur skulle idrottsmännen kunna tjäna pengar och få sponsorer om inte medierna publicerade bilder med sponsorernas namn. Eller hur skulle politikerna få ut sitt ““budskap”“ om inte medierna tillhandahöll gratis textreklam.

Nä, det finns ingen anledning att krusa. Tål de inte sanningen så vänd dem ryggen.

Magnus Berg

Inlagt av Kjell Löwenborg mån, 2011-12-19 22:18

Landslaget bestraffar #jobbiga

Av Kjell Löwenborg

Bra Robert Laual. Uppfriskande att få veta hur det går till i fotbollsmaktens koridorer. Men jag tror inte infochef Jonas Nystedt svarar . Han håller troligtvis på gnaget. Eller djurgårn.

Inlagt av cecilia mån, 2011-12-19 22:18

Nåt annat bakom

Av Cecilia Giertta

Som presschef ska du se till att det bolag/förbund du representerar får så bra media som möjligt. Det ingår i yrkesrollen och uppdraget. För att få bra media måste du ha en bra relation med journalisterna som bevakar ditt bolag/förbund. En bra relation får du om du är öppen och ärlig och inte kommer med lögner, feghet och orent spel. Om Jonas Nystedt, som fd sportjournalist på DN och Aftonbladet beter sig så här illa mot sina forna kolleger är det mycket märkligt, inte minst med tanke på att han liksom jag hyllade Bengan Johanssons öppenhet som redan på 90-talet var ovanlig och uppskattad. Sannolikt ligger det nåt annat bakom än ren illvilja från Jonas sida.

Inlagt av Ronnie mån, 2011-12-19 22:18

Blind?

Av Ronnie Sandahl

Desirrée, du ser inte att de tre första orden i artikeln är “Det svenska fotbollslandslaget”?

Fantastiskt jävla debattartikel! Det finns bara en Robbie Lauler…

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies