Rätt till yttrandefrihet utan hot

13 februari, 2015

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Sveriges journalister genomlider i dag den mest omfattande attacken mot yttrande- och tryckfrihet som någonsin genomförts under Sveriges historia. Terror, mordhot och förföljelser tystar systematiskt det fria ordet i Sverige. Effektiviteten i arbetet – som ytterst syftar till antidemokrati – garanteras av att den samlande organisationen bakom hatet är riksdagens tredje största parti: Sverigedemokraterna.

Attackerna drabbar hela det svenska samhället – SDs hets mot utsatta minoriteter gör livet olidligt för de som enligt partiets rasism inte kan vara ”svenskar”. Att som kvinna bära slöja offentligt innebär glåpord, spottloskor och ibland våld. Romer utsätts regelbundet för terrordåd utan nämnvärd reaktion, inte ens när en rom blev skjuten i huvudet på själva Förintelsens minnesdag. Inget demokratins ramaskri hördes, trots att hundratusentals – kanske miljoner – romer mördades under Förintelsen. Judiska protester mot SD ekar förgäves. SD är inte Sveriges mest radikala ultranationalistiska sammanslutning. Men partiet utgör utifrån sin storlek, makt och styrka ryggraden i det rasistiska och fascistiska Sverige. ”SD är inte bara ett parti med bruna rötter utan även med bruna grenar”, påpekar Expos Alex Bengtsson.

När en fackföreningsordförande kritiserade SD hotades hon med gruppvåldtäkt, förutom alla tusentals hatkommentarer. En sjukvårdsanställd som protesterade mot ett SD-besök på arbetsplatsen fick så allvarliga hot att han varken kunde vara på jobbet eller bo i sin egen bostad. Två forskare vid Linköpings universitet gjorde en studie om SDs väljare och uppmanades att ”hålla truten” så att de kunde ”fortsätta njuta av livet”. När Ungdomsstyrelsen nekade SDs ungdomsförbund bidrag dränktes tjänstemännen i hot. Ett barn som skrev kritiskt om SD på Twitter fick veta att ”du förtjänar att bli gruppvåldtagen och sedan lämnad för att förblöda”. Jag skulle kunna fortsätta med exempel närmast i oändlighet – detta är den verklighet som SD skapat i Sverige 2015. Som svensk medborgare ska du hålla käft med kritik angående SD. Annars...

Journalister tillhör de värst utsatta grupperna. Närmare 1 000 journalister har hotats eller kränkts en eller flera gånger under de senaste fem åren. ”Trakasserier och hot har blivit vardag för många journalister”, skriver Journalistförbundets ordförande. Omkring 25 procent av de som hotats har delvis har valt att inte rapportera om vissa saker efter påtryckningar. Alla journalister vet mycket väl hur man riskerar att hamna i denna statistik: man rapporterar något som kan uppfattas som kritiskt om SD. Partiets kampanj att tysta Sveriges journalister är alltså effektiv och kommer att fortsätta – eftersom den fungerar utmärkt.

Vi vet hur SD organiserar sin strid mot journalistikens frihet. Via partiets hatsajter (som når hundratusentals läsare) publiceras hetsande artiklar om enskilda journalister. Internet flödar sedan av upphetsat hat med förslag om vad som bör göras rent praktiskt åt journalisten ifråga. Kränkningar, hånfullhet och hot blandas med de hemskaste våldsfantasier. Sedan startar terrorn för den enskilda journalisten. SDs inofficiella webbplats Avpixlat har specificerat vad som bör ske:

"För den händelse ni skulle finna det långtråkigt att vänta på att slumpmässigt snubbla över ett passande tillfälle är det ju förstås aldrig fel att vara sin egen lyckas smed. Bostadsadresser för de flesta politiker, journalister och andra PK-personligheter finns bara några kostnadsfria musklick bort.”

Understundom träder journalister fram och berättar om vidrigheterna. Som när Aftonbladets Åsa Linderborg skrev om SD och fick veta att ”det skulle inte förvåna mig om denna sköka snart får ett pris på sitt huvud”. Ett annat uppmärksammat fall var då föräldrarna till en journalist på Arbetarbladet skrev en debattartikel om SDs hot mot dottern. Denna journalist kunde fritt skriva kritiskt granskande om alla andra partier (även grupper på yttersta vänsterkanten) utan att drabbas av brottslighet. Men:

”Så fort hon bara nämner ordet Sverigedemokrater rasslar det till i hennes mejl. Cirka 150–200 hotbrev dagligen! Allt från könsord, hot om våldtäkt, hemska önskningar (hoppas du blir våldtagen av en ’n......’ Du gillar ju ’dom’), till dödshot.  Hennes familj är också hotad och från hennes tidnings säkerhetsföretag kom nu det senaste, några hotar även oss, hennes föräldrar.”

På nätet diskuterar SD-anhängarna sin egen våldsutövning mot journalister. Vissa uttrycker sig allmänt: ”Varför inte, skriver det skit, så ska de få ta emot skit.” Andra är mer specifika: ”Jag hymlar inte med att svenska journalister förtjänar att misshandlas och dör dom är det bara en bonus.” Ett annat påpekande är: ”Man kan bara hoppas att ni journalister […] tar ett jobb som korre och får huvudet bortskjutet. Ni skulle göra så många glada och framförallt så skulle det bli fest varje gång. Ni är vidriga desinformatörer som kommer få titta ännu mer över axeln i fortsättningen.”

Dessa åsikter finner stöd hos SDs officiella företrädare, ofta på ledande poster. Pressens frihet – liksom fria val – är enbart ”mått på grad av liberalmarxism”, anser SDs Erik Almqvist. Andra SD-politiker är mer rakt på sak: "Förr eller senare blir Journalister och PK folk öppet villebråd. Tyvärr kommer jag nog inte gråta när det sker". När det påpekades för Björn Söder att inget annat partis sympatisörer gör sig skyldiga till så mycket hot mot journalister, kontrade denne med att journalister själva bär ansvaret – utifrån sin rapportering. Pressen ska alltså passa sig för att kritisera SD, enligt partiledningen. Enligt Söder är journalister ”vidriga ryggradslösa skrupelfria varelser”. Ledarskribenten Anders Lindberg konstaterar korrekt att SDs nedmontering av demokrati och yttrandefrihet beror på att partiet ”skaffat sig förmåga till systematisk avskräckning”.

Kvällen innan Förintelsens minnesdag arrangerade Publicistklubben debatt om hot mot det fria ordet, utifrån det jihadistiska terrordådet mot franska Charlie Hebdo. Det är rätt och riktigt att uppmärksamma detta. Terrorns mordiska våld slår likadant, oavsett om mördarnas hat är sprunget ur ett norskt rasistparti – som i fallet Anders Behring Breivik (Fremskrittspartiet) – eller om förövarna är franska jihadister. Ultranationalister och jihadister delar i grunden samma samhällsanalys: exkludering av ”den andre”. Men det finns en avgörande skillnad, vilken bland annat påpekats av den norske forskaren och Breivik-experten, fil.dr. Sindre Bangstad: Rasismen är välrepresenterad i maktens korridorer. SD är Sveriges tredje största parti, Fremskrittspartiet sitter i norska regeringen och Dansk folkeparti är störst i Danmark. Detsamma gäller större delen av Europa: Frankrike, Grekland och Ungern är andra exempel på länder där det gått extremt långt. Jihadisterna är inte ens i närheten av samma organisationella styrka. Detta gör dem inte mindre farliga, utifrån risken för grovt terrorvåld. Snarare tvärtom.

Vi riskerar en snar framtid, där SD inte längre behöver glorifiera mord på journalister. ”Vår långsiktiga ambition är att få bort de andra partierna”, understryker en av SDs riksdagsledamöter. Vilket blir då minnet av publicisternas insats för demokratin 2015? Vad gjorde Publicistklubben, Journalistförbundet och andra aktörer när SDs terror skoningslöst drabbade journalistkåren? Hittills har jag mest sett sympati och understöd gentemot nazister och rasister – de som vill mörda oss. ”Även de mest avskyvärda åsikter förtjänar yttrandefrihet”, sägs det. Men vi andra då? Har inte vi också rätt till yttrandefrihet utan mordhot, terror och förföljelser?

Det mörknar mot natt. Vi journalister är räddhågsna, nervösa och illa organiserade. Solidariteten med kolleger som lever sina liv under mordhot är minimal.

Vi hukar i skuggan av en stövel.

Det är dags att göra motstånd.

                                                                                  HENRIK ARNSTAD

 

Kommentarer

Det finns 23 kommentar på sidan.

Inlagt av hd fre, 2015-02-13 20:52

Alldeles utmärkt! Hur länge ska det få fortsätta?

Inlagt av Lars fre, 2015-02-13 23:43

Men herregud, Journalisten! Hur patetiska texter tar ni in utan att en redaktör reagerar?

Inlagt av Gustav Palm lör, 2015-02-14 01:25

Det här var det mest tendentiösa trams jag någonsin läst. Finns det någon seriös journalist som fortfarande tar herr Arnstad på allvar?

Inlagt av Bibbi lör, 2015-02-14 09:45

Vad är detta för 1984 artikel. De som ffa utsätts för hot i Sverige idag är just Sverigedemokrater. De som utsätter dem ffa vänsterextremister. De som ffa hotar yttrandefriheten i Europa idag är Ryssland och islsmister. Arnstad är fast i sina nazistiska konspirationsteorier.

Inlagt av Preppen lör, 2015-02-14 16:01

Vilket gorm och svammel utan sans och förnuft !

Inlagt av Per Olof Andersson lör, 2015-02-14 17:06

Du är världens godaste och bästa människa Henrik.
Tack för att du tillåter dig själv att vara så fantastisk.
Puss Puss
Per Olof

Inlagt av Stefan Persson lör, 2015-02-14 19:58

Menar han allvar?

Inlagt av Conny lör, 2015-02-14 20:10

Vilken dramatisk propaganda!
Det finns väl inget parti som är så kritiserat, ja förtalat som SD! De får inte ens ha sina torgmöten! Medlemmarna riskerar jobb, att bli utslutna ur facket, hotas, tar sitt liv eller blir sjuka pga medias drev trots att SD är ett demokratiskt valt parti."

Tragiskt.

Inlagt av Malin lör, 2015-02-14 21:24

Finns det någon journalist som tar Arnstad seriöst?

Inlagt av Lennart lör, 2015-02-14 22:24

usch

Inlagt av Kalle Teodor sön, 2015-02-15 08:41

Förvirrat svammel.

Inlagt av Lennart sön, 2015-02-15 08:51

Censur av felaktiga åsikter - inte hos tidningen Journalisten? En onödig publikation. :-)

Inlagt av Stellan Bojerud sön, 2015-02-15 14:27

SD riksdagsgrupp 2010-2014 bestod av 20 ledamöter. Härav en invandrare, två andra generationens invandrare, två gifta med invandrare och två med utlandsadopterade barn.

Att SD som organisation skulle bedriva terror mot journalister ser jag som helt osannolikt. Att enstaka personer kan uttrycka sig olämpligt och hotfullt, ifrågasätter jag inte. Men att detta skulle vara organiserat av SD är blott fantasier.

Inlagt av Jojje Olsson mån, 2015-02-16 16:48

Är medlem i SJF och har under flera års tid försökt pitcha in en text i Journalisten om medias utsatta roll i Kina där jag bor. Här sitter fler journalister i fängelse än i något annat land och, också utländska reportrar som jag själv jobbar under betydligt större restriktioner än i Sverige. Har dock alltid fått "nej" med motivet att det råder "platsbrist".

Enligt Reportrar utan gränsers nya ranking av pressfrihet 2015 ligger Sverige på femte plats av 180 undersökta länder. Kina ligger på plats 176. Men istället för en enda text om detta så kommer en Arnstad om stöveltramp och terror mot journalister i Sverige.

SJF kan ni vara vänliga att sluta skicka hem papperstidningen till mig - vore bra för såväl miljön som humöret.

Inlagt av Daniel mån, 2015-02-16 22:47

Så var nätmobben här...

Uppenbarligen så är det SD-anhängare som ska bestämma vad Journalisten ska ha för texter publicerade.

Uppenbarligen har Arnstad något rätt eftersom det är mest synd om SD:are och men ingen fördömer hot mot journalister.

Stellan Bojerud: Varför accepterar du att journalister hotas? Inte ett ord om att det är fel utan bara ett försvarstal om SD inte leder lynchmobben.

Oavsett om man är SD:are eller sosse eller journalist eller va fan som helst så ska man inte hotad för en åsikt eller sitt jobb.

Inte en gång har jag hört någon SD:are beklaga sig över hoten mot deras kritiker. Dags att skaffa en ryggrad i SD. Jävla dubbelmoral. Trots att jag ogillar SD:s politik så ska ingen hotas för den. Men det gäller uppenbarligen inte de som tycker annorlunda än er.

Inlagt av Marre tis, 2015-02-17 14:54

Arnstad goes full Arnstad!

Inlagt av Martin Linderoth tors, 2015-02-26 17:09

Jag förstår inte varför ni låter Arnstad yttra sig om detta, han ser rasism i stort sett allt., förutom när svenskar blir utsatta för rasism.

Inlagt av Lilla My fre, 2015-02-27 17:24

Tur att alla SD:are gör sig besväret och läser vad du skriver, kanske någon kommer på andra och sundare tankar......

Inlagt av Anlema lör, 2015-02-28 10:19

Bra. Vi får aldrig vika undan. Tillsammans och var för sig måste vi kämpa mot hot mot det fria ordet.

Inlagt av Pelle sön, 2015-03-01 17:38

komiskt att som vanligt se blå ägda och okunniga SD sympatisörer kommentera.
SD handlar om nazister, rasister, fascister och skinnskallar från början.
Det finns där och den SD sympatisör som blundar för detta har medvetet eller okunnigt öppnat för slagord, förföljelse och hot från vissa element gentemot motståndare.
Idag vill man ursäkta att det är ok att förfölja minoriteter, hota journalister och hetsa och uppvigla människor mot invandrare och tiggare. Skäms.

Inlagt av Anonym lör, 2015-03-28 22:51

Jag delar din analys Arnstad. Det är tragiskt och skrämmande. Jag hoppas verkligen att justitieministern tar tag i att folk hotar och hatar. Vi behöver nya lagar som tar itu med det här. Jag är ingen jurist så jag vet inte men nån måste fixa det. Polisen måste börja bry sig och åtal måste väckas. Det ska inte vara okej att vara kriminell på nätet. Detta får verkliga konsekvenser för vår demokrati. Det är väldigt viktigt att vi gör något. Nu.

Jag vill leva i en demokratisk och fredlig värld där vi respekterar våra meningsmotståndare och där våld och hot aldrig accepteras. Ej heller rasism. Den ska bemötas fredligt utan att bli hotad. Inatt jag drömde.

Tack för att du orkar bry dig. Kämpa. Du får så mycket skit. Till och med från de icke-bruna ibland. Det är sorgligt tycker jag.

Inlagt av Läkarstudent lör, 2015-03-28 22:58

Jag delar din analys Arnstad. Det är tragiskt och skrämmande. Jag hoppas verkligen att justitieministern tar tag i att folk hotar och hatar. Vi behöver nya lagar som tar itu med det här. Jag är ingen jurist så jag vet inte men nån måste fixa det. Polisen måste börja bry sig och åtal måste väckas. Det ska inte vara okej att vara kriminell på nätet. Detta får verkliga konsekvenser för vår demokrati. Det är väldigt viktigt att vi gör något. Nu.

Tack för att du orkar bry dig. Kämpa. Du får så mycket skit. Till och med från de icke-bruna ibland. Det är sorgligt tycker jag.

Inlagt av Totte sön, 2015-03-29 17:49

Pelle sön:
Precis som socialdemokraterna handlar om tvångsteralisering (70talet) och hjälpande av nazister (andra världskriget)?
Röstar på SD men fördömer allt hot etc som sker, och ingen partikandidat står bakom detta heller i SD.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies