Gå direkt till textinnehållet

Polisen hindrar mediegranskning av nazister

Efter påtryckningar från nazister vägrade polisen att ge journalister fritt tillträde till Salemdemonstrationen. Trots löften från polisens insatsledare om att en särskild "pressfålla" blev medierna vid flera tillfällen hänvisade till avspärrningarna. Alternativet var att bli omhändertagna.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

 

Nazisterna bakom Salemmarschen gillar inte uppmärksamhet. De vet att deras rörelse är våldsam och att den inte tål en granskning utan att svärtas ner. Deltagarna i marschen är till stor del ljusskygga individer och vill inte visa sina ansikten, trots att de deltar i en offentlig manifestation.

Därför kräver nazisterna år efter år att medierna ska hållas borta från deras demonstration. Och av någon outgrundlig anledning är polisen alltid redo att gå dem till mötes. 2006 hindrades medierna helt och hållet från att lyssna på de tal som nazisterna höll vid uppsamlingsplatsen. 2007 försökte polisen återigen hålla medierna borta, men misslyckades efter att allt för många fotografer och reportrar tagit sig igenom avspärrningarna.

Inför årets marsch ställde undertecknad uttryckligen frågan till polisens insatsledare Michael Fertz: Hur skulle medierna hanteras i år? Svaret var glasklart enligt honom. Alla skulle få tillgång till demonstrationsområdet, och budskapet nazisterna var där för att sprida skulle få granskas.

Väl på plats visade det sig dock att motsatsen gällde. Demonstrationsvägen genom var avspärrad 50 meter åt vardera håll och såväl allmänhet som medier hänvisades till avspärrningarna. Detta trots att det området i vissa fall löpte genom villatomter och svårgenomträngliga skogsområden.

Även när nazisterna samlades för att lyssna på arrangörernas tal tvingade polisen reportrar och fotografer inledningsvis att flytta sig utanför avspärrningarna. De som inte följde polisens anvisningar skulle bli omhändertagna, meddelades det från insatsledningens sida. Anledningen var påtryckningar från nazisterna om att de inte ville ha medierna på plats. Resultatet var att polisen de facto hjälpte arrangörerna att skapa en frizon, ett område mitt i ett svenskt samhälle där bara nazister fick tillåtelse att vistas.

Att det var just en frizon för nazister bekräftades också av Kjell Lindgren, polisens presstalesman på plats.

Jag vill inte tro att insatsledaren Michael Fertz medvetet ljög på presskonferensen på lördagsmorgonen. Men faktum är att polisens förhållande till den nazistiska rörelsen är oerhört märkligt. Salemmarschen tillåts år efter år med hänvisning till yttrandefriheten och den fria åsiktsbildningen. Ändå är det just yttrandefriheten som slås ur spel när polisen ställer sig på nazisternas sida och kör bort media och allmänhet från nazisternas marschväg.

I förlängningen ger polisen nazisterna precis vad de vill. Att ostört få predika hat och rasism samtidigt som omgivningen tvingas till anpassning.

Johannes Jakobsson

reporter på tidningen Expo

 

Fler avsnitt
Fler videos