Gå direkt till textinnehållet

Omvandla tysta minuter till konkreta handlingar

Föreningen grävande journalisters cirka 1 000 medlemmar vet vad det innebär att stå upp för demokratin, yttrandefriheten och pressfriheten.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Våra medlemmar hotas och trakasseras av organiserad brottslighet, kriminella gäng, religiösa fundamentalister och politiska extremister.

När grävande journalister granskar riksdagspartier och deras företrädare, de som är en högst central del av demokratin, så hittar vi tydliga bevis för att hoten mot det fria ordet kommer från flera håll i dagens Sverige.

Låt mig påminna alla om att ett riksdagsparti utestängde flera svenska tidningar från partiets egen valvaka en söndag i september 2014. Detta som ett svar på att samma riksdagsparti granskats av våra medlemmar.

När våra medlemmar bedriver undersökande journalistik av den organiserade brottsligheten är säkerhetsanalysen numera en given del av själva arbetet med reportaget. Anonyma telefonsamtal och hotfulla brev överraskar ingen.

Vi är också väl medvetna om riskerna med att på plats rapportera om religiösa extremisters agerande. I Syrien tystas, kidnappas och mördas journalister. Korrespondenten Nils Horner fick betala ett högt pris och mördades på jobbet i Afghanistan för snart ett år sedan.

Men låt oss också påminnas om att hoten inte enbart kommer från så kallade extremister.

Myndigheter i mäktiga och rumsrena stater som Ryssland, Kina, Egypten, Mexiko och Turkiet trakasserar och fängslar grävande journalister.

I gårdagens protestmarsch i Paris deltog statschefer, monarker och utrikesministrar. Samma makthavare som i sin hemländer systematiskt kränker pressfriheten.

Tydligen är alla Charlie när det passar.

Om vi ser på situationen här hemma så vill vi i Föreningen grävande journalister att våra medieföretag tar ett större ansvar för sina medarbetare.

Situationen i vår bransch med korta visstidskontrakt och otrygga anställningar leder till att vi journalister blir mer sårbara och känsliga för hot och hat.

Vikarier och frilansar tar i dag ofta stora personliga risker vid grävjobb om maffialedare och våldsbenägna extremister.

Samma svenska medieföretag som betalar ut höga bonusar till ägare och chefer, bör vara medvetna om att de journalister som levererar scoopen till löpsedeln ofta måste byta telefonnummer och dölja sin riktiga bostadsadress.

Näthat mot duktiga journalister är i praktiken helt normaliserat och närmast en icke-fråga, tyvärr.

Händelserna i Paris borde vara en väckarklocka för oss i Sverige. En väckarklocka om att vi aldrig får ta pressfriheten för givet.

Vi journalister får heller inte bidra till att sprida fördomar och därmed bidra till att vissa medborgare oskyldigt pekas ut eller misstänkliggörs.

Vi journalister måste bli ännu bättre på att avslöja individerna och grupperna bakom hoten. Det är nu det verkligen gäller att kämpa för öppenhet och demokrati. Omvandla tysta minuter till konkreta handlingar.

För några år sedan var det Anders Behring Breivik som gjorde vår mardröm sann. Nu heter mördarna något annat.

Låt oss aldrig ta demokratin för givet.

                                                     TERJE CARLSSON
                                                      Föreningen Grävande journalister

Fotnot: Artikeln bygger på det tal Terje Carlsson höll inför 1500 personer som i söndags manifesterade på Götaplatsen i Göteborg till stöd för Charlie Hebdo,
 

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt