Lina Makboul svarar Cissi Wallin

27 september, 2018

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Lina Makboul svarar här på Cissi Wallins replik.

I motsats till vad Cissi Wallin skriver var min intention aldrig att varken skuldbelägga brottsoffer eller att bevisa att någon är oskyldig till brott. Jag tror inte heller på omvänd bevisbörda, och jag tror att vi får ett fruktansvärt samhälle om den principen tillämpas.

Det är aldrig den anklagade som ska tvingas bevisa sin oskuld. Vad programmet visade var att etablerade medier publicerade faktafel och ibland rena fabrikationer, och att detta ledde till att en människa berövades allt. Det tillhör den granskande journalistikens uppgifter att berätta om sådant. Cissi Wallin felciterar vad som sägs i programmet och tar det även ur sitt sammanhang.

Detta är vad som sägs: "Ord står mot ord. Och den som sitter på den anklagades bänk nekar till anklagelserna. Fredrik Virtanen är inte dömd eller åtalad för något av de brott han anklagats för. Men under den metoo-våg som drog in över Sverige publicerades hans namn och bild på löpsedlar. I teve och på nätet. Med konsekvensen att han fick sluta på Aftonbladet. Men vad händer med historien om man går på djupet med anklagelserna som publicerats? Stämmer uppgifterna om honom? Eller offrades han i mediernas jakt på en svensk Harvey Weinstein under metoo-hösten 2017?".

Cissi Wallin undviker att svara på centrala frågor i min text. Vilket publicistiskt ansvar har hon som innehavare till ett Instagramkonto med tiotusentals följare? Varför sprider hon osanningar? Och varför tillåter hon hat och hot i sitt kommentarsfält?

                                                                                 Lina Makboul,

                                                      reporter Uppdrag granskning, SVT

 

Fotnot: Läs Lina Makbouls debattinlägg här och Cissi Wallins replik här samt Cissi Wallins replik på genmälet här.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av ST tors, 2018-09-27 19:42

Det finns alltid två sidor av myntet och ingen är perfekt, det vet vi alla.
Det jag har reagerat på i samband med UGs reportage är att flera frågor aldrig besvarades. Oavsett hur saklig ton som användes när frågan kom. En av de är, varför Virtanen aldrig fick en kritisk motfråga? Han uttalade sig vid flertal tillfällen, där jag kände att det här kommer de att gå vidare med i diskussionen! Men det hände aldrig.
Intentionen att se över medierapporteringen var viktig och intressant, men någonstans försvann det och fokus blev istället att vittnena historier inte stämde och blev ifrågasatta. När du, Lina säger att Cissi väljer att inte svara/bemöta flera saker, kan inte du då vara den bättre av er och bemöta min fråga?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies