Jan E. Israelsson: Usel sensationsjournalistik

8 april, 2003

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

I Expressen kunde man den 26 mars 2003 läsa följande rubrik på förstasidan och på löpsedeln: ”LASSE KRONÉR förd till sjukhus efter DÖDLIG ALLERGICHOCK”

I Expressen kunde man den 26 mars 2003 läsa följande rubrik på förstasidan och på löpsedeln: ”LASSE KRONÉR förd till sjukhus efter DÖDLIG ALLERGICHOCK”

Bäste Otto Sjöberg. Du är chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressen. Vad är detta för nyhetsjournalistik? Först en rubrik som täcker hela första sidan och sedan ett uppslag inne i tidningen! Och dessutom en löpsedel!

Vad hade hänt med Lasse Kronér? Hade det hänt i dag? Vad händer nu med Bingolotto på lördag? Svenska folket blir oroligt.

Men, är detta verkligen en nyhet? Nej! Detta visade sig vara höjden av dålig sensationsjournalistik.

När man läser artikeln upptäcker man redan i de första raderna att det här är gammal skåpmat som någon oerfaren journalist och redigerare på tidningen plockat fram för att sedan göra en spektakulär uppföljning av en tragisk händelse med en 15-årig flicka några dagar tidigare.

Händelsen med Lasse Kronér inträffade för drygt tio år sedan, det vill säga i början av 90-talet.

Jag har personligen lång erfarenhet av att arbeta som journalist. Jag vet att en journalist måste ha gott omdöme och kunna göra nyhetsmässiga värderingar. Detta är ingen nyhet. Det är skandaljournalistik och usel sensationsjournalistik. De som varit inblandade i det här saknar både gott omdöme och förmåga att kunna värdera nyheter.

Detta är sämsta arten av journalistik som nu publicerats i Stockholms minsta kvällstidning.

Hur kan en skrivande reporter, en redigerare, en förstasidesredaktör, en löpsedelsredaktör och en ansvarig utgivare släppa igenom något liknande detta? Allt synes stå i strid med Journalistförbundets yrkesetiska regler.

Otto Sjöberg! Träd fram och förklara hur man kan göra så dålig journalistik!

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Frank Martin mån, 2011-12-19 22:18

Småbarnsmamma dödad av Saddams soldarer…

Av Frank Martin

Ja, att kvällstidningarna bidrar till att sänka nivån åtskillt vad gäller nyhetsrapporteringen är sedan länge en trist realitet. Igår (030407) prydde Aftonbladet sin löpsedel med “Amerikansk småbarnsmor dödad i bakhåll av Saddams soldater” nästan, jag minns inte exakt. Men vad är det för en idiot som sätter en sådan löpsedel? Att göra personliga snyfthistorier av amerikanska soldaters död är ytterst märkligt.

/Frank Martin

Inlagt av Tor Billgren mån, 2011-12-19 22:18

Lönlöst

Av Tor Billgren

Jag tänkte också på detta när jag såg löpsedeln. Jag kollade inte ens i tidningen, utan misstänkte att fallet var som Israelsson beskriver. Det gäller att smida medan järnet är varmt, Sjöberg.

Tor Billgren

Inlagt av Zita mån, 2011-12-19 22:18

Expressenlöpsedlar

Av Zita Törner

Jag har varit utomlands ett tjugotal år, men arbetade i tidningsbranchen på 60- och 70-talet. Jag är besviken, förbannad och helt perplex, när jag ser de rubriker och löpsedlar som Expressen tar sig till att trycka nu för tiden. Vilken människa som helst med någon som helst hjärnfunktion, måste ju fatta att det är ren desperation som ligger bakom löpsedlar som den om Lasse Kronér. För någon månad sedan var det en om Hannes Holm och Sofia “vad-hon-nu-heter”. Jag bryr mig inte om Expressens löpsedlar i vanliga fall, men eftersom jag känner Hannes, tyckte jag det var bedrövligt (mest pinsamt för Expressen) att dra upp en gammal historia som hände för flera år sedan. Sedan visade det sig att det tydligen är rutin för Expressen att dra upp gamla historier. Snart står det väl att “HITLER ÄR DÖD”. Jag tycker synd om Expressen i sina dödsryckningar, men jag blir förbannad när dom behandlar mig (sina läsare, och allmänheten) som mindre vetande. Tack för ordet.

Zita Törner

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies