Gå direkt till textinnehållet

Jag fokuserade på TV4s morgonsändning

Sara Recabarren, reporter på TV4Nyheterna och Kalla fakta tillbakavisar min kritik mot hur kanalen rapporterat kring "Fosterhemspappan friades trots DNA”. Men hon blandar friskt.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

I min debattartikel fokuserar jag på inslaget i nyhetsmorgon. Ett längre inslag där flickan, kammaråklagaren  tillika DNA-forskaren Johanna Björkman samt Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt medverkar. Jag konstaterade i min debattartikel att ingen representant för den andra sidan fanns med. I sitt svar skriver Sara Racabarren att fosterpappans advokat rimligen borde vara en bra representant för den sidan. Jag är också övertygad om att Per-Ingvar Ekblad är det, därav min stora förvåning att han INTE är med.

Ville han inte vara med?  Eller var det snarare så att redaktionen valde att inte ta med just honom i TV4 Morgonnyheter? För där var han som sagt inte med.

Jag har själv, för att kontrollera saken, varit i kontakt med advokaten. Enligt honom blev han intervjuad av TV4 i tio minuter. En väldigt liten del av intervjun var med i TV4s kvällsnyheter, men som sagt inte i nyhetsprogrammet.

Det är helt korrekt att jag tidigare uppmärksammat att en då väldigt omskriven ”gruppvåldtäkt” i Kortedala i själva verket aldrig inträffat utan att det rörde sig om en falsk anmälan. Fallet, så länge det utreddes som våldtäkt, krävde stora polisinsatser och flera tidningar skrev om hur skräcken var stor bland kvinnor i området. I den artikeln tog jag inte upp hur många våldtäkter som aldrig anmäls. Den siffran är ju dessutom svår att kontrollera eftersom det som sagt är ett uppskattat mörkertal och att fallen inte bedömts juridiskt av domstolar.

Tilläggas ska att det var först efter min artikel som polisen dagen efter officiellt gick ut och berättade att de redan tidigt i utredningen ”vetat” att gruppvåldtäkten aldrig ägt rum.

Att det finns skyldiga våldtäktsmän som går fria är nog alla medvetna om, men det gör det inte legitimt att döma någon om det inte är ställt bortom allt rimligt tvivel att den åtalade är skyldig till det åklagaren påstår.
                                                                                                  Chris D Magnusson                                                                                 kriminaljournalist

Läs Chris D Magnussons första artikel här.
Läs Sara Recabarrens inlägg här.

 

Fler videos
Fler avsnitt