”Hans Bergström blandar bort korten”

20 september, 2023

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Hans Bergström gör allt vad han kan för att blanda bort korten och Journalisten bidrar till det genom sin publicering av hans inlägg, skriver Expos chefredaktörs Anna Fröjd i en slutreplik.

SLUTREPLIK

Hans Bergström gör allt vad han kan för att blanda bort korten istället för att ta ansvar för sitt stöd till medier som sprider rasistiska konspirationsteorier.

Vad handlar Expos granskning om? Vi har utifrån paret Bergströms stiftelses offentliga deklarationer kunnat berätta om de tidningar och sajter som Bergström valt att stötta och vi har redogjort för det ideologiska tankegods och den rasism som kommer till uttryck i dessa. Värst är den insomnade tidningen DSM vars verksamhet och innehåll hittills varit okänt för de flesta. Både innehållet och Bergströms pengar till dessa är obestridliga fakta och Hans Bergström har fått möjlighet att komma till tals och svara på de frågor som granskningen motiverar. 

Varför är det intressant för Expo att skriva om? Jo, det finns en uppenbar konflikt. Hans och Barbara Bergström är nämligen kända för att bedriva skolverksamhet genom sitt ägande av Internationella Engelska skolan. Oavsett driftsform så regleras alla skolor i Sverige av skollagen. Där fastslås att all undervisning ska utformas i överrensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Jag hoppas och tror att rasism även i Bergströms läsning är oförenligt med detta, så även konspirationsteorier.

I februari i år presenterade Säpo sin årsrapport över säkerhetshotet mot Sverige och varnade för den ökande spridningen av konspirationsteorier och antistatliga budskap – något som DSM är fyllt av.  Säkerhetspolischefen Charlotte von Essen påtalade då att riskerna är att det undergräver förtroendet för samhällets institutioner och ytterst statens legitimitet.

Däri ligger konflikten – mellan medierna han stöttat och de värden som både skolan vilar på och som Hans och Barbaras Bergströms egna stiftelse säger sig stå bakom när de ska främja bildning och vetenskaplighet. 

Att Hans Bergström värdesätter personliga relationer framför spridandet av mer konspirationsteorier och potentiellt mer rasism har han varit tydlig med i sina svar – både till Expo och nu i sin debattinlaga i Journalisten. Det är också tydligt att han inte tar avstånd när den opinionsbildare som han stöttat ekonomiskt smutskastar Expo och reportern som gjort granskningen. Istället kallar han, på sin egen sajt, hennes insinuanta gissningslek för ett ”remarkabelt arbete för att ta fram fakta” och i sitt debattinlägg driver han samma argumentation själv.

Att han dessutom, i sin roll som granskad makthavare, tillåts försöka misstänkliggöra en granskande journalist i fackets egen tidning lämnar också mycket i övrigt att önska.

Anna Fröjd, chefredaktör Expo

Svar direkt:

Hans Bergströms svar kom efter att artikeln publicerats, därför valde jag att publicera den som ett eget inlägg. Hans Bergström är en makthavare, men har fortfarande rätt till genmäle, och jag bedömde att innehållet i hans text inte föll utanför ramarna för ett sådant.  

Axel Andén, chefredaktör Journalisten

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av 8131a881492d4c3... ons, 2023-09-20 17:08

I fallet Bergströms genmäle gjorde tyvärr Journalisten ett krypande misstag.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies