Gå direkt till textinnehållet

Grisskandal borde i stället kallas Ekoskandal

Finns det en skillnad i hur SR Ekot behandlar olika yrkeskategorier? Frågan är motiverad med tanke på hur olika nyheterna om sextrakasserier bland skådespelare respektive den så kallade "grisskandalen" har följts upp.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Den 15 februari 2010 toppade Ekot sina sändningar med nyheten att varannan skådespelerska sextrakasserades på jobbet. Den debatt som följde ledde till att Ekots granskning började granskas. Till slut kvarstod av nyheten att visserligen sextrakasseras det inom skådespelarskrået, fast inte alls i den omfattning som Ekot påstått. Ekot kröp till korset och medgav att granskningen hade haft sina brister.

Jämför med rapporteringen om och kring det som hände den 24 november 2009. Då gick Ekot ut med nyheten att det pågick ett omfattande djurplågeri i landets grisstallar. Rapporteringen byggde på bilder tagna av Djurrättsalliansen. Observera att detta fortfarande i medierna, och i folkmun, ofta kallas för "grisskandalen", trots att ingen grisbonde har fällts för brott mot djurskyddslagen. Av 92 polisanmälningar gick ett enda fall till åtal och där friades grisbonden.

Annons Annons

Den 21 maj kunde man i P1s program "Medierna" ta del av en välkommen granskning av Ekots bevakning av "grisskandalen". Där framkom bland annat att rapporteringen av det faktum att samtliga polisanmälda grisbönder friats, varit minimal. Den har framförallt inte alls stått i proportion till det enorma pådraget om "grisskandalen" i november 2009.

Efter detta har Sveriges grisbönder under ett och ett halvt år i medierna framställts som simpla och giriga djurplågare. I praktiken har en hel näring hängts ut och misstänkliggjorts. Många enskilda grisbönder har farit väldigt illa och en del har inte orkat fortsätta.

Det kan knappast heller anses oproblematiskt att Ekots samarbetspartner i detta fall, Djurrättsalliansen, uttryckligen stödjer brottslig verksamhet för att på så sätt komma åt näringsidkare som inte behagar organisationen. På Djurrättsalliansens hemsida kan man läsa följande: "Djurrättsalliansen är en öppen djurrättsgrupp, men vi har även valt att ge vårt moraliska stöd till grupper som Djurens Befrielsefront som under icke-våldsprinciper bryter sig in i laboratiorier, hönserier och pälsdjursfarmer och befriar djur från grymheterna som pågår där."

Nog vore det klädsamt om Ekot även i detta fall kunde ödmjuka sig till att göra åtminstone en liten "pudel", så som man gjorde när det gällde sextrakasserigranskningen bland skådespelarna.

Om inte, ja då kan jag inte frigöra mig från misstanken att Ekot gör skillnad, beroende på vilken yrkeskategori man granskar.

Dessutom tycker jag att vi från och med nu byter namn på "grisskandalen", eftersom den benämningen saknar grund. Hädanefter skriver vi i stället Ekoskandalen, med stor bokstav och utan citationstecken.

Björn Lundbeck

före detta frilansmedarbetare för tidningen Svensk Gris med knorr

(Numera heter tidningen Grisföretagaren.)

Fler avsnitt
Fler videos