Gå direkt till textinnehållet

Gäller yttrandefriheten alla?

Sugen på att försvara yttrandefriheten? Ta tag i det här!

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Arbetsgivaren i ett spanskt företag hade sagt upp sex fackliga förtroendemän på företaget. Facket reagerade bland annat genom att publicera en teckning på omslaget till fackföreningens informationsblad. Teckningen föreställde företagets personalchef sittande bakom ett skrivbord och en annan man på alla fyra under bordet, med ryggen vänd mot betraktaren. Bredvid stod två av företagets anställda som väntade på sin tur att få tillfredsställa chefen. På bilden fanns pratbubblor som, med domstolens ord, var “tillräckligt otvetydiga”.

Inne i tidningen fanns artiklar som i grova ordalag uttryckte kritik mot de två anställda, som hade vittnat till arbetsgivarens fördel i en arbetstvist. Alla förtroendemännen blev uppsagda. De gick till domstol och hävdade att deras yttrandefrihet hade kränkts och att uppsägningarna var en hämnd för deras fackliga engagemang.

Men alla de spanska domstolarna ansåg att publiceringen överskred yttrandefrihetens gränser.

De sex gick då vidare till Europadomstolen där de åberopade artiklarna 10 (om yttrandefrihet) och Il (om föreningsfrihet) i Europakonventionen. Men inte heller Europadomstolen höll med dem.

Kom igen nu ledarredaktionerna på Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Dagens Nyheter, EskilstunaKuriren, Expressen med flera liberala tidningar!

Upp till kamp för yttrandefriheten!

Fler avsnitt