Förlåt, Kajsa Ekis Ekman

14 oktober, 2022

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT SACs beslut att arbetsbefria Kajsa Ekis Ekman har inget med hennes idéer, förmåga att sköta arbetet eller ambitioner med tidningen att göra.

Jag skulle vilja förklara händelserna kring Arbetaren lite närmare ur mitt perspektiv. Jag skriver i egenskap av före detta medarbetare på tidningen samt styrelseledamot i ATAB (Arbetaren Tidnings AB). Jag avgick på stämman som var nyligen. Den juridiska processen pågår fortfarande mellan ATABs ombud samt Kajsa Ekis Ekmans ombud. Det är en väldigt jobbig situation och det har satt stora spår i SAC som organisation. Flera centralt förtroendevalda har, som följd av denna situation, valt att lämna sina uppdrag.

Jag själv är en av de som lämnat mitt uppdrag och lämnat organisationen till följd av den här historien. Mitt i allt det här så har Kajsa Ekis Ekman hamnat i kläm och media har valt att fokusera på henne, eftersom hon är en offentlig person. Men det är lite mer komplicerat än så, tyvärr.

Jag vill med den här texten påtala att beslutet att arbetsbefria Kajsa Ekis Ekman inte har med hennes idéer, förmåga att sköta arbetet eller hennes ambitioner med tidningen att göra.  Kajsa har inte haft någon insyn i beslutsprocesserna kring hennes tillsättning, vilket hon såklart inte heller kan krävas ha koll på. Hon har bara accepterat ett arbete hon blivit erbjuden. Samtidigt som hon påbörjade sitt arbete, så blev det en konflikt om henne inom bolaget och ägarorganisationen. Den gamla styrelsen lämnade.

Centralkommittén behövde direkt sätta igång med att backa tillbaka de beslut som tagits, vilket var att påbörja processen med att häva Ekmans anställning. Kajsa Ekis Ekman hade, mig veterligen, ingen aning om hur organisationen skulle ta emot beskedet om hennes tillsättande. Hon hade blivit erbjuden ett jobb av vd och tackat ja. Det hela var inte lätt, eftersom vi själva i början inte hade koll på vilka besluts som tagits av styrelse/vd, formen för besluten eller varför de tagits.

Beskedet föll inte i god jord hos medlemmarna, som har sista ordet om vilka förtroendevalda/anställda SAC och dess bolag ska ha. Ekman blev anställd på ett vikariat på ett år i väntan på referendum (allmän medlemsomröstning) om vem som ska vara chefredaktör på tidningen. Delar av personalen på tidningen kände inte att de ville vara på arbetsplatsen om hon var där, vilket har varit starkt bidragande till att organisationen valde att arbetsbefria henne.

Det är med en stor självkritisk hållning som jag ser vad våra pressade, framstressade och dåligt förberedda beslut ledde till. Som en följd av detta har Ekman, helt utan möjlighet att påverka situationen, fått sitt anseende skadat. Hanteringen av den här situationen från vårt håll har försämrat hennes förutsättningar att verka som skribent. I dessa tider behövs mer, fördjupad och breddad vänsterpress än någonsin.

Jag skulle personligen vilja rikta en ursäkt till Kajsa Ekis Ekman för de följder detta gett henne och för vår hantering av situationen. Skugga ska falla på oss som varit ansvariga och upphovet till den här situationen.

 

Tommy Sundvall
f.d ledamot i SAC:s Centralkommitté samt f.d ledamot i ATAB (Arbetaren Tidnings AB)

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Vanja Forsberg tors, 2022-12-08 21:45

Jag blir inte klar över vilket eller vilket beslut Tommy Sundvall beklagar och ber om förlåtelse för.
Beslutet att anställa Ekis Ekman eller den mobbingprocess som slutade med att man arbetsbefriar Ekis Ekman? Eller alltihop?

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies