Gå direkt till textinnehållet

Föreningen Media har seriösa presskort

Föreningen Media har det mest seriösa presskort som utges i Sverige. Jag vet inte för vilken gång i ordningen som vi tvingas protestera mot Journalistförbundets förvanskning av verkligheten.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Nyligen fanns i tidningen Journalisten en annonsbilaga i vilken man kunde läsa en text med rubriken "Har du rätt presskort?". Det är samma text som Journalistförbundet har på sin hemsida. Och lika fel. Texten är vinklad så att det framstår som att ingen annan organisation än Journalistförbundet har seriösa presskort.
Föreningen Media, som är öppen för alla frilansande journalister med egna företag, har samma tunga regler vad gäller etik och vedertaget journalistiskt arbete för den som har presskort. Vårt kort är dessutom SIS-märkt och därmed godkänt som id-handling, även internationellt. Vi  har absolut stenhårda regler om att ingen tillåts behålla sitt presskort om detta missbrukas eller medlemmen slutar arbeta som journalist. Så kan någon ansvarig i Journalistförbundet se till att få bort fånerierna på hemsidan om oseriösa presskortsutfärdare. Det slår inte bara mot de skojare som ju faktiskt finns utan också mot exempelvis föreningen Media.  
Där finns inte minsta antydan om att Media betraktar andra utgivare, som exempelvis Journalistförbundet, som oseriösa.
GÖSTA ELMQUIST
ordförande i föreningen Media

SVAR: I Sverige råder före­ningsfrihet och yttrandefrihet. Varje organisation har rätt att göra reklam för sig och sin verksamhet. Från Journalistförbundets utgångspunkt är självklart förbundets presskort det enda rätta.
Agneta Lindblom Hulthén
Journalistförbundets ordförande
   
 
 

Fler avsnitt
Fler videos