Det raka svaret: ”Inte ekonomiskt försvarbart”

16 november, 2023

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Ett rakt svar på varför du som medlem inte kommer att kunna välja att själv stå för kostnaderna för ett nytt fysiskt presskort, är att det inte är ekonomiskt försvarbart. Jag ska förklara varför, skriver Petteri Flanagan Karttunen i en replik till Anders Hellberg.

När förbundets kansli fick uppdraget från förbundsstyrelsen 2022 att övergå till att erbjuda digitala presskort, var förhoppningen att vi under en period skulle kunna erbjuda både digitala och fysiska nationella presskort parallellt.

I juni lämnade dock det företag som tillverkar de nationella presskorten, Idemia, besked om att de planerade att digitalisera ansökningsprocessen. I stället för pappersblanketter skulle presskortshandläggare använda dator och annan teknisk utrustning för handläggningsprocessen. Medlemmar skulle fortsatt behöva träffa en presskortshandläggare fysiskt för att få sitt presskort. Investeringskostnaden beräknades för Journalistförbundets del det första året bli minst 1 miljon kronor. Kostnaden per tillverkat nationellt fysiskt presskort skulle höjas rejält.

I september beslutade förbundsstyrelsen utifrån denna information att Journalistförbundet från senare i höst endast ska erbjuda digitala presskort, tillika medlemskort, och att de fysiska nationella presskorten som medlemmar redan har fortsatt ska vara giltiga.

I mitten av oktober meddelade Idemia med mycket kort varsel att de inte längre kommer att ta emot fler ansökningar av fysiska presskort, på grund av deras digitalisering.

När det gäller journalistiskt arbete som kräver presskort utomlands, kommer vi fortsatt erbjuda yrkesverksamma medlemmar ett fysiskt internationellt presskort mot betalning. Detta presskort tillverkar vi på förbundets kansli i Stockholm på uppdrag av den internationella journalistfederationen IFJ. Detta presskort är inte en ID-handling och används av journalistförbund i 120 länder. Detta kort kan yrkesverksamma medlemmar ansöka om på vår hemsida och få skickat hem på posten. 

Jag ser till att uppdatera våra frågor och svar på hemsidan om de digitala presskorten med din fråga.

Petteri Flanagan Karttunen
kommunikationschef Journalistförbundet

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av 59ce41e4d0c9c89... tors, 2023-11-16 17:01

Var det bara Idemia som var aktuell för att producera fysiska id-kort? Om så var fallet, varför?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies