Dags att ta hoten på allvar
Svenska Sportjournalistförbundet är oroat över arbetsmiljön för våra medlemmar. Flera händelser den senaste tiden har visat att medlemmarna hotas och riskerar att utsättas för våld. Allvaret i händelserna bekräftas av en utredning som tidningen Journalisten gjort.
Det senaste allvarliga tillbudet inträffade efter kvalmatchen Syrianska-Ängelholm i Södertälje nyligen.
Av någon anledning hade flera syrianska supportrar kommit in i den så kallade mixade zonen efter matchen. Det är området där journalister kan intervjua spelare. Två av supportrarna började slåss med varandra.
När två fotografer försökte ta bilder, stoppades de av Syrianskas funktionärer. Det föranledde supportrarna att också ge sig på fotograferna. Speciellt en av fotograferna kände sig hotad. "Jag knuffades iväg och var säker på att jag skulle bli nedslagen."
Att slagsmål uppstår i det område på en idrottsplats, där sportjournalisterna arbetar, är allvarligt. Men när arrangörerna i stället för att stoppa slagsmålet försöker stoppa journalisterna är det ännu mycket allvarligare.
Västerbottens Folkblads sportreporter Jonas Fahlman attackerades efter en SM-semifinal i ishockey i våras. Därefter mordhotades han på internet. Efter samråd med sin familj och med polisen ansåg Fahlman situationen så allvarlig att han tog en paus från arbetet.
Nyligen slog en elitseriespelare i ishockey till en TV-reporter med klubban.
Vid ishockeyderbyna AIK-Djurgården i Globen är sportjournalisterna numera placerade mitt i ett område av hängivna fans. Deras aggresivitet riktas också mot journalisterna, men ännu har ingen skadats.
En enkät som Journalisten gjorde för några månader sedan visar att 20 procent av Sveriges sportjournalister har blivit hotade någon gång. Bland kvällstidningsjournalister är siffran 50 procent.
Svenska Sportjournalistförbundet vill genom detta brev uppmärksamma de arbetsmiljöproblem, som finns för våra medlemmar och dessutom protestera mot arrangörernas uppträdande i Södertälje.