Assangefallet – ett gigantiskt justitiemord
Inte enbart svenska grävande journalister verkar ha drabbats av ryggskott utan också en pandemi tycks ha utbrutit. Flertalet av världens vanligtvis kritiska och observanta samhällsjournalister, med ett fåtal undantag, tycks nu villrådigt huka och/eller fokusera sitt intresse för Julian Assange och Wikileaks på en sprucken kondom, när i själva verket ett gigantiskt justitiemord spelas upp mitt framför näsan och inom det egna reviret.
En kollega, arketypen för hur varje journalist borde vara, håller på att malas till småsmulor av de krafter som han och alla vi andra är tänkta att granska; …har någon global jantelag plötsligt hemsökt journalistkollektivet, eller vad handlar det egentligen om, för Julian Assange och Wikileaks?
Javisst, jag har tagit ställning för Wikileaks, men har full respekt för alla som inte delar min uppfattning, eller bara är helt neutrala, så måste det så klart vara. Men snälla, släpp den spruckna kondomvinkeln, nästa gång Julian Assange och Wikileaks är på agendan och försök lyfta blicken mot "skogen" i stället.
Det är väl ingen, hoppas jag, utom möjligen Jan Guillou i Aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article13892180.ab), som inte har fattat att huvudskälet till varför Julian Assange inte vågar sig till Sverige, är ett generöst utlämningsavtal som Sverige har tecknat med USA. Så här skriver Julian Assanges advokat inför en förestående riskerad utlämning till Sverige: "Det är inte det svenska rättsväsendet i sig som utgör något 'allvarligt hot' mot Assange, utan en juridisk knepighet som kallas 'ett tillfälligt överlämnande', enligt vilket han kan skickas vidare från Sverige till USA utan prövning, snabbt och i hemlighet."
Med tanke på det godtycke som juridiska myndigheter i USA har tillämpat till exempel i Bradley Mannings fall, så vore det väl mer än uppseendeväckande om Julian Assange inte stretade emot en utlämning till Sverige, för allt vad tygen håller.
Jag försöker efter bästa förmåga och så objektivt som möjligt följa vad som skrivs om Wikileaks/Julian Assange och andra utsatta journalister, på Facebooksidan "Don't shoot the Messenger" (www.facebook.com/globaljournalist) som jag administrerar. På engelska har det blivit för det mesta, eftersom besökare och artikelmaterial i huvudsak är engelskspråkigt. Besök gärna sidan och kommentera där vad ni tycker, om sådant som verkar intressant.
Björn Karlin
journalist, Karlinmedia