Gå direkt till textinnehållet

”Vi vet fortfarande inte vad branden berodde på”

Det var på juldagen som en moské i Nyfors utanför Eskilstuna började brinna. Bland de första på plats var Eskilstuna-Kurirens fotograf Anders Nilsson, som först inte förstod att det var just en moské som stod i lågor.  

Vid 13-tiden på juldagen började moskén brinna. Ett 70-tal personer befann sig då i lokalen för eftermiddagsbön, bland dessa flera barn. Alla lyckades ta sig ut men fem personer fick föras till sjukhus.

Peter Larsson var tjänstgörande webbreporter på Eskilstuna-Kuriren och skickade snabbt dit fotografen Anders Nilsson. Han möttes av en ganska stor folksamling samt brandkår och polis som redan hade påbörjat släckningsarbetet. 

– Det var mycket folk som stod ganska nära, det var först när jag kom som polisen spärrade av området. Det rykte så pass mycket från moskén att folk sett branden på långt håll och kom för att titta. Det var mitt på dagen och det ligger även en Ica-butik i närheten mitt i centrum, säger Anders Nilsson.

Var det svårt att bevaka?
– Jag har jobbat i en herrans massa år och det var nog egentligen inte så annorlunda mot för någon annan brand. Man möts av människor som frågar vem man jobbar för och när man berättar att man är på EK så vill folk oftast berätta vad de vet och rykten de hört. Sen är det ju ganska bråttom när man väl är där, först ska man skicka bilder till webben, sen ta rörliga bilder och sen fota till tidningen dagen efter. Förr fick man komma närmare för polisen men i dag blir man mer bortmotad, säger Anders. 

Är folk rädda för fler bränder i området?
– Jag kan nog inte säga det, jag vet inte. Vi vet ju inte vad branden beror på än heller. Först sa polisen att någon kastat in någonting, men sedan har man tagit tillbaka det. De har gjort undersökningar och kan inte hitta några spår av brandfarlig vätska. Vi har haft lite skjutningar i Eskilstuna under året och det tycker nog folk är mer obehagligt.

Redan dagen efter branden gick många Eskilstunabor ut på stan för att manifestera sitt stöd. Bland annat täcktes de gamla dörrarna till moskén med hundratals hjärtan i alla dess former.

Ett femtiotal personer har hörts av polisen angående branden men man är ännu inte närmare någon lösning, berättade Eskilstuna-Kuriren på lördagen.

Fler videos
Fler avsnitt