Gå direkt till textinnehållet

TU: SVT-tjänster skulle ha stoppats

SVTs Nyhetsappen och Edit skulle ha stoppats om de anmälts till en förhandsprövning. Det menar konsultföretaget Copenhagen Economics som tagit fram en rapport på uppdrag av TU.

TU fortsätter med sin kritik av public service. Nu har man gett ett konsultföretag uppdraget att titta på om vissa nya tjänster som SVT har på fel sätt konkurrerar ut privata alternativ.

I ett pressmeddelande skriver TU att ”enligt EU-kommissionens statsstödsregler ska väsentligen nya tjänster som offentliga programföretag planerar förhandsgranskas av en oberoende myndighet. Kraven som ställs är främst att tjänsterna ska ha relevans för public service-uppdraget och inte samtidigt slå undan benen för privata alternativ”.

Rapporten som konsultföretaget tagit fram visar att program som SVT Nyhetsappen och SVT edit.se skulle ha stoppats om de hade anmälts för en förhandsprövning. Samtidigt har ett flertal förhandsprövningar redan genomförts i länder som Storbritannien, Tyskland, Österrike, Nederländerna, Finland, Danmark och Norge, men hittills ingen i Sverige.
Det här kritiseras av TU:

Annons Annons

”Varför har inga nya tjänster förhandsprövats i Sverige? Vad hade blivit utfallet om SVT:s nya digitala tjänster såsom Nyhetsappen, Edit, Opinion och Recept hade förhandsgranskats innan lansering?”

Enligt rapporten skulle varken Opinion eller Recept ha stoppats om de förhandsgranskats.

Fler avsnitt
Fler videos