Gå direkt till textinnehållet

Kris på Aftonbladets breaking news-redaktion

Tempot är för högt på Aftonbladets breaking news-redaktion, som enligt chefredaktören är ”extremt överbelastad”. Arbetsgivaren uppmanade i ett mejl journalisterna att jobba gratis hemifrån, men fick backa från uppmaningen. Journalistklubbens ordförande Susanna Vidlund (bilden) uppmanar i sin tur arbetsgivaren att se över organisationen.

Under en längre tid har Aftonbladets redaktion för ”breaking news” haft stora problem med högt arbetstempo och överbelastning av arbete. Den hyllade breakingredaktionen var nominerad i kategorin Årets redaktion på Årets dagstidning-galan förra året.

– Ovanligt många sjukskrivningar har lett till att medarbetare fått hoppa in på lediga dagar vilket lett till att flera känner hög stress och inte fått den återhämtning som behövs. Det har varit svårt att hitta vikarier, säger Susanna Vidlund, ordförande i journalistklubben.

I fredags skickade tidningschefen Sofia Olsson Olsén ett mejl till samtliga medarbetare med rubriken: ”Akuta åtgärder för desken”.

I mejlet skriver Sofia Olsson Olsén: ”Breakingdesken är extremt överbelastad och har varit så en längre tid.”

För att komma till rätta med problemen ska nu fyra åtgärder vidtas, bland annat ett nytt schema och ett större fokus på banderoller – det vill säga färre men mer genomarbetade korta nyhetstexter.

En av de fyra åtgärderna har dock fått medarbetare att reagera kraftigt, nämligen uppmaningen att jobba hemifrån på obetald arbetstid:

”Breakingdeskens uppgift är inte att korra, byta bilder, tagga, SEO-optimera mm. Det går snabbare och enklare om du själv kopplar upp dig hemifrån. Servicedesk hjälper dig så du får rätt program i dator och telefon”, skriver tidningschefen i mejlet.

Susanna Vidlund, ordförande i journalistklubben, har varit i kontakt med ledningen med anledning av formuleringen.

– Det är förstås inte acceptabelt att uppmana journalister att arbeta utan ersättning hemifrån när de är lediga. Jag har fått veta av ledningen att man anser att man formulerat sig olyckligt och att det kommer att komma ett nytt mejl, säger Susanna Vidlund.

Så folk ska inte arbeta hemifrån?
– Nej, det är beskedet som arbetsgivaren lämnat till mig.

Men det innebär att ansvaret för korr, byta bilder, med mera, läggs tillbaka på breakingdesken?
– Nja, det får nog arbetsgivaren svara på. Men som jag uppfattar det vill man att hubbarna, de andra småredaktionerna, ska ta ett större ansvar för sina publiceringar så att det inte landar hos breakingdesken, som är överbelastad.

Hur tycker journalistklubben att man ska lösa problemen med överbelastning?
– Arbetsgivaren behöver se över organisationen och hur man fördelar resurserna.

Nyhetschefen Michael Poromaa skriver i ett mejl till Journalisten att ledningen inte vill att journalister ska jobba gratis hemifrån:

”Det var en olycklig formulering. Allt handlar om att ta ansvar för publiceringar och se till att de är optimerade för alla plattformar. Det är ingen nyhet för de anställda, det funkar utmärkt för det mesta men vi kan bli bättre. Blir alla lite bättre blir det mycket bättre för många”, skriver Michael Poromaa.

Fler avsnitt