Gå direkt till textinnehållet

Henifierad DN-sajt polisanmäld av DN

I natt lades en ”henifierad” kopia av DN.se upp som en replik på Gunilla Herlitz hen-förbud i Dagens Nyheter. Orden ”han” och ”hon” har på sajten ersatts av ”hen”. På onsdagsmorgonen polisanmäldes sajten av DN. UPPDATERAD.

Sajten dhen.se är identisk med dn.se, bortsett från ett proxyfilter som byter ut alla ”han” och ”hon” mot ”hen”.

Oivvio Polite (bilden) lade upp den henifierade sajten i natt, som en reaktion på Gunilla Herlitz hen-förbud på Dagens Nyheter, som Journalisten berättat om tidigare.

– Ord är laddade och språket är inte neutralt. Jag förstår att man har en språkpolicy på en tidning, men jag är intresserad av hur DN ser sin roll i det offentliga landskapet. Så vitt jag vet är det många KD- och SD-politiker som ställt sig positiva till förbudet. Är det där DN vill befinna sig? Vilka läsare vill man attrahera och vilka vill man alienera? Hur genomtänkt är beslutet? säger Oivvio Polite till Journalisten.

Annons Annons

Han anser att tidningsbranschen befinner sig i en identitetskris.

– Jag tror att det var lättare att vara en omnibustidning 1945. Samhället är pluralistiskt och det finns en mångfald som en omnibustidning har svårt att hantera.

På onsdagsmorgonen polisanmälde en chef på Dagens Nyheter proxysajten och begärde att Oivvio Polites hostingleverantör ska stänga sajten. (Uppdatering: En timme senare valde chefen på DN att dra tillbaka anmälan, vilket blev känt först på torsdagen.)

– Jag hade tänkt ha den öppen till trafiken dör av, säger Oivvio Polite.

På förmiddagen var trycket på sajten så stort att den inte gick att ladda.

Hur fick du idén att starta en henifierad DN.se?
– Jag är involverad i frågor som rör språk och identitet. Jag delar lokal med tidskriften Ful, som är queerfeministisk, så jag har diskuterat frågan en del de senaste dagarna. Jag har också jobbat för en annan feministisk tidskrift. Den här sortens proxyfilter har funnits sedan 90-talet och det senaste halvåret har det dykt upp några ”heneratorer”. Jag tycker att hen-debatten är intressant, och jag ville kommentera den på det här sättet.

 

Not: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att det var Bonnier som polisanmält sajten. Se även detta blogginlägg.

Fler avsnitt
Fler videos