Gå direkt till textinnehållet

Helena Giertta tar över på Journalisten

Helena Giertta blir ny chefredaktör för Journalisten. Hon jobbar just nu på Länstidningen i Södertälje, men har en lång karriär från dagstidningar och TV bakom sig.- Jag kan inte tänka mig ett roligare jobb!

46-åriga Helena Giertta har vuxit rätt in i journalistyrket. Pappa är TV-journalisten Larsolof Giertta, och mamma Marie-Louise har jobbat på olika personaltidningar. Systern Cecilia har just hoppat av jobbet som kommunikationsdirektör på TV4.

Första jobbet var som 22-årig sommarvikarie på Västgöta-Demokraten, därefter har karriären gått via bland annat Aftonbladet, nattchef på Östgöten, reporter Ljusdals-Posten, reporter SVT, redaktionschef på Hudiksvalls Tidning, kultur- och nöjeschef på FLT och medicinreporter på nätsatsningen Kroppsjournalen vilket 2002 ledde till jobb som sjukvårdsreporter på Länstidningen. Där jobbar hon just nu som redaktör för del 2.

Varför tidningen Journalisten?

Annons Annons

– Jag tror inte att frågorna om tryckfrihet och pressetik någon gång under min journalistiska karriär varit mer aktuella än i den förändrade medievärld vi nu möter. Och när man ser hur det publicistiska ansvaret ibland brister, är det ännu viktigare att vi debatterar etik och bevakar hur makthavare hanterar mediefrågor och yttrandefrihet. Jag kan inte tänka mig ett roligare jobb!

Vad vill du göra med tidningen?

– Fler måste känna sig hemma i den. Det arbetet har ju redan börjat och jag tror att med den nya treveckorsutgivningen och nätsatsningen blir det lättare att göra tidningen angelägen för fler. Det är viktigt att Journalisten även når de nya yrkesgrupperna i branschen.

Tufft jobb med alla ögon på sig?

 Ja, det är krävande läsare – och det får det gärna vara!

Hur ser du på att tidningen ägs av Journalistförbundet?

– Jag har väldigt lätt för att tidningen ägs av Journalistförbundet. Min identitet som sjf-are är otroligt stark. Men sen är det givetvis viktigt att det finns en tydlig rågång mellan tidningen och förbundet, och att förbundet inte lägger sig i tidningsarbetet.

Längre intervju i papperstidningen nästa vecka!

Foto: Mark Earthy

Fler avsnitt
Fler videos