Gå direkt till textinnehållet

Glädje över frigivningen

Journalistförbundet, TU, Utgivarna och Reporter utan gränser är glada över att Martin Schibbye och Johan Persson benådats.  

”Jag är oerhört glad att Martin och Johan släpps fria efter 14 månader i etiopiskt fängelse. Jag hoppas att de kan återförenas med sina familjer så snart som möjligt”, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet i ett pressmedelande.

”I denna stund så gläds vi med Martin och Johan och deras familjer. Vi hoppas på en snabb process tills de landar på svensk mark. Det är svårt att förställa sig hur det är att sitta fängslad under så lång tid och under de förhållandena som råder där”, säger Lotta Shüllerqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

”Det är med stor lättnad vi tagit emot nyheten om Johans och Martins frigivning. Vi gläds idag naturligtvis med deras familjer och anhöriga, men gläds också för pressfriheten”, säger TUs VD Per Hultengård.

Annons Annons

” Begränsningar av eller hot mot medier och journalister är ett angrepp på hela samhället. Förhoppningsvis har uppmärksamheten kring Johan och Martin satt ett starkare ljus på de förhållanden som journalister arbetar under i Etiopien och andra länder med begränsad pressfrihet”, säger Per Hultengård.

"Det är med stort glädje som vi kan konstatera att Johan och Martin kommer hem. De jobbade på ett sätt som är självklart för oss som jobbar i ett land med pressfrihet. Det här visar hur viktigt det är att vi i Sverige aldrig slutar debatterar och informera om hur viktigt det är med pressfrihet", säger Jeanette Gustafsdotter, VD för organisationen Utgivarna.

Fler avsnitt
Fler videos