Gå direkt till textinnehållet

Fler vinskribenter kritiska till nya regler

Kritiken mot Konsumentverkets nya regler kring marknadsföring av alkohol fortsätter att uppröra flera av landets vin-, sprit- och ölskribenter. Men KV menar att man bara tolkar alkohollagen.

I går berättade Journalisten att KO uppdaterat reglerna kring hur man får marknadsföra alkohol. Det innebär bland annat att skribenter inte längre får ta emot varuprover när de ska recensera vin och öl. Samt att vid vin- och ölprovningar ska skribenten själv betala för vad man dricker.

Thomas Berglund driver en blogg om öl och sprit under SvDs flagg. Han menar att det här slår hårt mot landets seriösa bloggare, som ofta skriver om vin, öl och sprit som en hobby.

 Det finns säkert problem med att mindre seriösa företag skickar ut lådvis med alkohol till livsstilsbloggare. Men nu får de mer seriösa bloggarna och skribenterna sämre möjligheter att få ett smakprov och kunna göra sitt jobb, säger Thomas Berglund.

Han menar att det för några år sedan var vanligt att man fick hela flaskor eller ibland till och med lådor hem. Men det har nästan försvunnit.

– De gånger jag får ett prov är det oftast en provflaska på fem centiliter som är standard för starksprit. Öl är en eller två flaskor. Ett nytt öl kan man behöva prova vid flera olika tillfällen, menar Berglund.

I stället tycker han att man borde tänka om – och reglera den mängd som varuproverna får vara på.

 Men kanske även att man kan ansöka om en slags licensiering, som godkänd mottagare av varuprover, säger Thomas Berglund.

Han får medhåll av bloggaren Magnus Bark, som efter KV-beslutet slutat recensera öl och vin helt innan de släppts.

– Jag kommer inte längre att ta emot recensionsöl på grund av det här. I stället kanske 15 centiliter vore en bra gräns för hur mycket ett varuprov får vara på, menar Bark.

Emma Hedge är jurist på Konsumentverket. Hon menar att det inte är deras roll att lösa hur byråerna kan skicka alkohol smidigast för skribenterna, de gör bara sin tolkning av alkohollagen.

– Vi ville förtydiga kravet på måttfullhet som finns i alkoholagen. Det är öppet för bedömning och ganska flytande i lagen, men vår uppgift är att tolka den och förtydliga det i våra råd, säger Emma Hedge.

Under den senaste tiden har KV fått en del frågor om vilka regler som gäller i samband med varuprover och därför har de nu valt att gå ut och förtydliga sina råd.

– Jag förstår skribenternas synpunkt om varuprover, men i de förarbetsuttalanden till alkohollagen som vi tolkar gör man ingen skillnad på mängd eller vilken typ av journalist man är. Varuprover får bara lämnas till tillståndshavare enligt alkohollagen.

Fler avsnitt
Fler videos