Gå direkt till textinnehållet

Hoten kommer från svansen

”Svansen” av personer som vill bli medlemmar i kriminella mc-organisationer är ofta farligare än organisationerna själva. – Hoten ska inte bagatelliseras. Det har hårdnat, säger Peter Tjäder, länspolismästare i Malmö, i en kommentar till de hot som kommit mot anställda på Sveriges Television och TV3.

”Svansen” av personer som vill bli medlemmar i kriminella mc-organisationer är ofta farligare än organisationerna själva.
– Hoten ska inte bagatelliseras. Det har hårdnat, säger Peter Tjäder, länspolismästare i Malmö, i en kommentar till de hot som kommit mot anställda på Sveriges Television och TV3.

TV3s samhällsprogram Insider visade i torsdags ett reportage om erotikmässan i Stockholm och de företag som ställer ut. I reportaget visades bland annat att medlemmar från Hells Angels sitter i styrelsen i flera företag inom porrbranschen.

Under arbetet med reportaget fick Robert Aschberg och Erik Korsås brev med mordhot. I brevet fanns två hagelpatroner märkta med deras namn och hot om att se till så att ”de slutar snoka för gott”.

Annons Annons

I hotbrevet stod det vidare: ”Lägger ni inte ner skiten med att skada ett oskyldigt ställe för vanligt folk som gillar erotic och inte som ni jävla antisexgubbar – kommer vi att se till att ni slutar snoka för gott! För att visa att vi menar allvar skickar vi med en hagelpatron för knäskålen och en kula för huvudet. Kanske knäpper vi er annars en morgon när ni kommer körande till snokstrix i silvertoyotan eller svarta 245.”

bryt

Att medlemmar i Hells Angels skulle ligga bakom hotbrevet tror inte Robert Aschberg. När det är riktiga och allvarliga hotelser kommer det inget varningsbrev först, påpekar han till Expressen.

– Jag håller med Aschberg. Riktiga hot annonseras inte i förväg. Är det någon som skulle vilja hämnas gör de det på ett mera direkt sätt, säger Joakim Palmkvist, kriminalreporter på Sydsvenskan.

Joakim Palmkvist och frilansen Per Lindelöw, som skriver om kriminalitet och brottslighet, misstänker att det snarare är svansen av kriminellt belastade personer som vill bli medlemmar i motorcykelgängen som utför hotelserna. De tror att detta agerande skulle gagna deras möjlighet att bli fullvärdiga medlemmar.

– Exempelvis var de personer som planerade att kidnappa en reporter från programmet Tredje makten inte medlemmar. De ville däremot bli det, säger Per Lindelöw.

bryt

I förra veckan kom domen mot dessa personer. En av dem dömdes till två års fängelse för stämpling till grov misshandel, samt narkotikabrott och häleri. Hans kumpan dömdes för stämpling till grov misshandel, häleri och vapenbrott till fängelse i ett år och två månader.

Att fullvärdiga medlemmar i Hells Angels skulle öppet gå ut och hota journalister därför att de granskar deras affärsverksamhet anser Per Lindelöw inte är troligt.

– Att hota journalister skapar bara uppmärksamhet som de inte vill ha. Nu kommer tio gånger fler journalister att rota i Hells Angels affärsverksamhet och det är något som de inte gillar.

Han anser att de verkligt farliga inte är de som ringer upp eller skickar brev och berättar vad de tänker göra, utan de som bidar sin tid och försöker komma åt journalisterna på ett sätt som inte går att koppla till dem.

– Det är också vanligt att personer använder Hells Angels namn för att hota folk, utan att de för den delen har någon anknytning till mc-klubben, säger Mikael Ölander, kriminalreporter på Kvällsposten.

Per Lindelöw har följt Hells Angels utveckling under många år och tycker sig se att organisationen på senare tid har ändrat karaktär. Mc-gängen har växt kraftigt på senare år och rekryteringen av det folk de önskar har blivit svårare.

– Förr hade medlemmarna i Hells Angels gemensamma intressen som motorcyklar och en outlaw-romantik. Men organisationen får inte tag i det folk de vill ha. Nu börjar organisationen mer likna fängelsegäng som Brödraskapet och andra typer av grupperingar. Detta gäller framför allt svansen, de som vill bli medlemmar. Den har blivit vildare. Urvalsprocessen har skapat en ny organisation, säger Per Lindelöw.

bryt

Han misstänker att de personer som aspirerar på ett medlemskap är ett större hot mot mc-klubbarna än granskande journalister.

– Dessa personer är för galna för organisationen. De hotar klubben, mer än vad en vanlig journalist skulle kunna göra.

Polisen i Skåne har mångårig erfarenhet av kriminella mc-gäng. Peter Tjäder, länspolismästare i Malmö, tycker inte att man ska bagatellisera hot från dessa grupper.

– Vår erfarenhet är att man måste räkna med att de som håller på med grov organiserad brottslighet av denna sort attackerar dem som går emot dem. Det har hårdnat och blivit betydligt tuffare på senare tid med hot mot enskilda polismän och deras anhöriga.

Peter Tjäder anser att det är viktigt att yrkeskårer som poliser och journalister visar allmänheten att man kan stå emot den organiserade brottsligheten.

– Samtidigt är det viktigt att arbetsgivarna tar sitt ansvar för sina medarbetares säkerhet.

pj@sjf.se

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos