Gå direkt till textinnehållet

Reinfeldt i bråk med DN

DNs artikel som uppgav att statsminister Fredrik Reinfeldt inte såg någon framtid för hyresrätter i innerstaden hade inget stöd i intervjusamtalet. Det menar statsrådsberedningen som har lagt ut både ljudfiler och utskrifter från intervjun.Nu svarar DN med samma mynt.

Dagens Nyheter intervjuade Fredrik Reinfeldt både den 9 februari i Malmö och den 10 februari i regeringskansliet Rosenbad, Stockholm. Vid bägge tillfällena diskuterades bostadsmarknaden, och de spelades in av Reinfeldts medarbetare.

Fredrik Reinfeldts uttalande fick i Dagens Nyheter rubriken "Fredrik Reinfeldt dömer ut hyresrätter", och ledde till brett fördömande från många håll.

Enligt Roberta Alenius, Presschef hos Fredrik Reinfeld, återgav DN inte artikeln korrekt.

Annons Annons

– Rubriken var olyckligt vald och vi vill korrigera den, säger Roberta Alenius, presschef hos Fredrik Reinfeldt till Journalisten.

Men i DN säger DNs chefredaktör Gunilla Herlitz:

– Det finns inget faktafel och vi har återgivit intervjun i princip ordagrant. Men bostadsmarknaden i Stockholm engagerar många.

Hon menar också att det är svårt att förstå regeringens påstående att rubriken inte har täckning.
– Vad är det som inte har täckning? Det är en lång intervju där han dels redogör för värdet med hyresrätter, men att han också ser att själva idén med hyresrätter inte fungerar i innerstan, säger hon till DN.se.

Statsrådsberedningens hemsida, ligger en kommuniké om fallet:

De senaste två dagarna har det i dagspress förekommit artiklar som ger intrycket av att statsminister Fredrik Reinfeldt uttalat sig emot hyresrätten som boendeform i Stockholms innerstad. Det är en felaktig bild, tvärtom stödjer statsministern behovet av en bättre fungerande hyresmarknad," meddelar statsrådsberedningen.

På hemsidan ligger dels ljudfiler, dels de centrala delarna i intervjuerna.

DN.se har lagt ut hela intervjuerna del 1 här och del 2 här.

Fler avsnitt
Fler videos